Мексико и Европейският съюз постигнаха търговска сделка, която на практика елиминира митата върху "практически всички" търговски стоки, търгувани между страните-членки на съюза и Мексико.

Миналата година ЕС и Мексико заявиха, че ще ускорят разговорите си по обновяване на споразумението то 2000 година в момент, в който САЩ заплашват да наложат допълнителни мита върху стоките от Мексико и да излязат от NAFTA.

Мексико и Европа подписват ново споразумение за свободна търговия до седмици

Мексико и Европа ще търгуват свободно по нови правила

Те се стремят към отворени пазари и искат да намалят зависимостта си от САЩ

Освен липсата на мита, ще бъдат въведени и по-опростени митнически процедури, които ще допринесат към развитието на европейската индустрия, включително в сектори като лекарствата, машините и транспортното оборудване, казват от Европейската комисия.

Сделката е важна и за Мексико, тъй като се отваря огромен пазар, който може да замени САЩ или поне да намали зависимостта на държавата от него.

Освен това страните от Европейския съюз, включително български, ще могат да кандидатстват за обществени поръчки в Мексико."Търговията може и трябва да бъде процес, в който и двете страни печелят, и днешното споразумение показва точно това", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "С него Мексико се присъединява към Канада, Япония и Сингапур в растящия списък на партньори, които искат да работят заедно с ЕС в защитаването на една търговия, базирана на справедливи и ясни правила".

От влизането на първото търговско споразумение през 2000 година насам, търговията между ЕС и Мексико се повишаваше със средно 8 процента годишно - или общо 148% за целия период.

Мексико увеличава минималната заплата и тя пак остава 3 пъти по-ниска от тази в България

Мексико увеличава минималната заплата и тя пак остава 3 пъти по-ниска от тази в България

Ниските възнаграждения привличат американските компании в страната