Германският министър на икономиката Петер Алтмайер призова за нова търговска сделка на Европейския съюз със САЩ, която ще се съсредоточи върху индустриалния сектор и ще доведе до цялостно намаляване на тарифите.

Според Алтмайер всеобхватното търговско споразумение Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), което се намира в застой "се оказа неосъществимо".

"Трябва да поговорим за това да направим нещо ново, като например споразумение за избрани промишлени продукти", заяви министърът в интервю за в. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Това трябва да доведе до решение, при което тарифите като цяло намаляват, а не се покачват, отбеляза той.

В периода преди 1 юни, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп ще наложи тарифи за стомана и алуминий на ЕС, освен ако блокът не направи отстъпки, Берлин приканва европейските си партньори да покажат известна гъвкавост и да следват широка търговска сделка, която ще бъде от полза и двете страни.

Но някои държави не са съгласни. Една от тях е Франция, другата половина от двигателя, движещ европейската интеграция, негодува срещу големия търговски излишък на Германия и иска по-твърда позиция на ЕС срещу тарифите в САЩ.

"Решително предупреждавам срещу безразсъдно спускане в спиралата на изолацията. Силно препоръчвам споразумение със САЩ", заяви Алтмайер.