В католическите държави в източната част на Европейския съюз някои политици се опитват да се възползват от мерките срещу коронавируса, за да забранят шопинга в неделя, пише Bloomberg.

Управляващата партия в Словения подкрепи законопроект, според който магазините ще останат затворени в неделя. Междувременно словашкият премиер Игор Матович обмисля да направи същото. В Хърватия се отказа от пълна забрана, но отвори публичен дебат дали търговците на дребно не трябва да работят само 14 недели в годината.

"Магазините трябва да са затворени в неделя", заяви премиерът на Словения Янеш Янса. Той подкрепя идеята, заедно с други консервативни политици и църквата, след като тя спечели почти 60% подкрепа в референдум от 2003 г.

Макар че в повечето държави подобна идея има ниска подкрепа сред обществото, темата се повдига всеки път, когато консервативни партии спечелят властта в региона.

А понякога идеята е популярна. В Словения 95% от членовете на профсъюзи подкрепят затварянето на магазините в неделя, дори и това да означава по-ниски заплати и въпреки предупрежденията на Търговската камара, че 13 хил. работни места ще бъдат затворени.

В Словакия три-четвърти от хората подкрепят забраната, според скорошно изследване. Профсъюзите и някои търговци също изразиха задоволство от идеята.

Не навсякъде обаче идеята е хит. Унгария я премахна през 2016 г. след масово недоволство. В Полша, страната в региона с най-голямо католическо население, националисткото правителство обсъжда идеята забраната за работа в неделя да бъде премахната като начин за подкрепа на бизнеса.

В Хърватия търговците на дребно накараха правителството да се откаже от подобна идея, след като им показаха с данни, че неделя е вторият най-натоварен ден в седмицата и предупредиха, че 5 000 души ще загубят работните си места.