Годишната инфлация в Хърватия се понижи до 3,3% през май от 3,7% през април, съобщава БТА, като цитира агенция ХИНА.

Според Националната статистическа служба на страната месечното увеличение на цените на стоките и услугите за лично потребление, измерено чрез индекса на потребителските цени, е 0.1%.

След месеци на постепенно понижение годишната инфлация се стабилизира на 4,1% през март, но оттогава продължи да намалява. През май инфлацията беше най-ниското ниво от септември 2021 г., когато също беше 3,3%. Хърватия прие еврото на 1 януари 2023 г., като още от май предходната година инфлацията беше двуцифрена, а пикът беше през ноември 2022 г. - 13,5%.

Лихвите в Хърватия: По-ниски от тези в Германия, но по-високи от българските. За година в еврозоната банките удвоиха печалбите си

Лихвите в Хърватия: По-ниски от тези в Германия, но по-високи от българските. За година в еврозоната банките удвоиха печалбите си

Банките регистрират силно нарастване на приходите от лихви

След приемането на единната валута нивата тръгнаха надолу и още към април 2023 г. отново се върнаха към едноцифрените стойности.

Кое поскъпва и кое поевтинява

По отношение на основните раздели на класификацията ECOICOP на годишно ниво през май 2024 г. най-голям ръст на потребителските цени е регистриран в ресторантите и хотелите (+10,7%) и в транспорта (+5,9%).

Цените на алкохолните напитки и тютюна, както и на образованието са се увеличили с по 5,4%, а цените в здравеопазването са се увеличили с 5,3%.

Еврозоната и Шенген не успяха да привлекат инвеститори в Хърватия

Еврозоната и Шенген не успяха да привлекат инвеститори в Хърватия

Година по-късно

Отдихът и културата са поскъпнали с 3,8%, съобщенията - с 3,2%, цените на храните и безалкохолните напитки - с 2,8%, а цените на обзавеждането, домакинската техника и текущата поддръжка - с 2,4%.

През май на месечна база най-много са се повишили цените в ресторантите и хотелите (+1,1%), а цените на обзавеждането, домакинската техника и текущата поддръжка са се увеличили с 0,5%, на облеклото и обувките - с 0,3% по-високи, а цените на храните и безалкохолните напитки са се повишили с 0,2%.

От друга страна, спрямо април цените на транспорта са намалели с 0,7%, а цените на жилищата, водата, електроенергията, газа и другите горива - с 0,4%.

Годишната инфлация в Хърватия, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени, публикуван наскоро от Евростат, падна до 4,3% през май от 4,7% през април.

Инфлацията в Хърватия през май е най-високата в еврозоната след 4,9% в Белгия. Средната инфлация в еврозоната през май нарасна до 2,6% от 2,4% през април.