Потребителските цени в САЩ се повишиха с най-бързия темп от 30 години насам (през октомври), заради проблемите с веригата за доставки и нарастващото търсене. Цените растат с 6,2% през октомври на годишна база, пише Quartz.

Инфлацията породи опасенията сред експертите, че цените могат да излязат извън контрол и да възпрепятстват икономическото възстановяване на САЩ. На месечна база цените растат с 0,9%.

До голяма степен високите цени на употребяваните автомобили бяха в основата на покачването на цените като цяло. Сега обаче цените на почти потребителски стоки се повишиха, като тези на енергията растат най-сериозно. По думите на повечето анализатори това е временно явление и цените ще се успокоят, когато се решат проблемите с доставките.

Скокът в цените на енергията е 4,8% на месечна база. По-скъпото месо е в основата за повишаване на цените на храните с 0,9%.

Цените на жилищата също остават високи, а наемите се увеличават с 0,4% на месечна база.

Инфлацията трябва да се успокои след като доставките се върнат към нормалните си нива, както се случи с цените на употребяваните автомобили.

Междувременно недостигът на полупроводници намали доставките на нови автомобили. С отшумяването на проблема обаче и там цените паднаха.

Централната банка на Америка прогнозира облекчаване на ограниченията в предлагането до средата на 2022 г.