В Русия е изготвена пътна карта за пускане на пазара на банкомати, произведени в страната, пише "Комерсант". Банките ще могат да тестват мострите в близко бъдеще, а първите големи партиди ще пристигнат в началото на следващата година. Но експертите подхождат с резерви към идеята, защото според тях пускането на напълно руски банкомат все още е технически невъзможно.

Проблемите на заместването на вносните АТМ устройства с руски били обсъдени на заседание на 9 септември на Съвета по паричното обращение към Централната банка, председателствано от заместник-председателя на Банката на Русия Сергей Белов, научи вестникът.

Според пътната карта, която според източника на изданието е била представена на срещата, руските компании BFS и SAGA ще пуснат през есента първите образци на своите продукти, които ще могат да бъдат тествани от най-големите банки. При успех ще започне серийно производство и банките ще получат няколкостотин такива устройства още през първото тримесечие на 2023 година.

Москва извади от арсенала си и финансово "ядрено оръжие"

Москва извади от арсенала си и финансово "ядрено оръжие"

В системата са включени над 20 беларуски банки, арменската Arshidbank и Kyrgyz Bank of Asia, а също и дъщерни дружества на големи руски банки в Германия и Швейцария, водят се преговори и с Китай

Според Алексей Войлуков, вицепрезидент на Асоциацията на руските банки, местните банкомати могат да бъдат използвани от всички банки в страната още през средата на следващата година.

Експерти, интервюирани от "Комерсант" обаче смятат, че създаването на изцяло руски банкомат е технически невъзможна задача. Според тях най-вероятно устройства ще бъдат с руски корпус и механична част от дизайна и вносна електроника.

Създаването на 100% руски банкомат не е въпрос на месеци, а на години, казва Роман Прохоров, председател на борда на Асоциацията за финансови иновации. Засега ще трябва да разчитате освен всичко друго и на внос, включително паралелен.

Visa и Mastercard спират в Русия, Москва извади от "тестето" си китайска карта-алтернатива

Visa и Mastercard спират в Русия, Москва извади от "тестето" си китайска карта-алтернатива

Спирането на Swift също не се оказа без отговор от руска страна

В същото време Дмитрий Вишняков, независим експерт по пазара на разплащателни карти, принципно се съмнява в необходимостта от спешно разработване на руски банкомати. Хората теглят пари в брой все по-малко и според него многофункционалните устройства, които съчетават функцията за теглене на пари с други опции, ще бъдат по-подходящи за пазара.

По-рано Сбербанк очерта настоящите проблеми с банкоматите в Русия - доставката на оборудване отнема повече време, а поддръжката на устройствата стана по-скъпа. За това Сбербанк обмисля използването на китайски банкомати в своята мрежа и вече има съответните договори. VTB пък стартира пилотен проект за китайски банкомати.