Китай се изправя пред нарастващ социален проблем, свързан с бедността на значителен дял от достигащите пенсионна възраст жители в следващите 10 години. По данни на Ройтерс, 100 млн. (или около 1/3 от общия брой) от тях са т. нар. мигранти от селските райони.

Те са представители на поколението, което в края на миналия век се мести в градовете, за да участва в реализирането на водещите инфраструктурни проекти, както и да захрани с работна ръка нарастващото производство. Сега тази част от обществото е изправено пред риск да понижи осезаемо жизнения си стандарт.

"Възрастните хора в Китай ще живеят дълго и мизерно", коментира демографът Фусян И, старши научен сътрудник в Уисконсинския университет. "Все повече работници мигранти се завръщат в провинцията, а някои от тях приемат нископлатена работа, което е отчаян начин да се спасят."

Как САЩ и Филипините опитват да попречат на Китай да заеме водещата роля в добива на никел

Двете страни, които опитват да попречат на Китай да заеме водеща роля в добива на никел

Металът е от ключово значение за производството на електрически автомобили

Именно поради тази причина повечето от тях предпочитат да работят въпреки напредналата си възраст. Алтернативата им е да се върнат към родните си места и да получават пенсия в размер на 123 юана (17 долара).

Пенсиите в Китай се основават на вътрешна паспортна система, известна като "хукоу" (hukou), която разделя населението на обитаващо градски и селски райони, което създава огромни разлики в доходите и достъпа до социални услуги.

Месечните градски пенсии варират от около 3000 юана в по-слабо развитите провинции до около 6000 юана в Пекин и Шанхай. Селските пенсии, въведени в цялата страна през 2009 г., са в пъти по-малки.

Китай рязко намали доставките на машини и оборудване за Русия

Китай рязко намали доставките на машини и оборудване за Русия

Търговският стокооборот между двете страни през 2023 г. достигна рекордните $240 милиарда

Експерти в различни области описват системата за социално осигуряване на Китай като по-скоро непригодна за задълбочаващата се демографска криза, а мерките на Пекин като "закърпване". Това се случва поради увереността на властта, че ръстът ще дойде чрез индустриална модернизация.

Според последните статистически данни през 2022 г. около 94 млн. работещи (приблизително 12,8 % от 734-милионната работна сила на Китай), са на възраст над 60 години, в сравнение с 8,8 % през 2020 г.

Икономистите от Nomura твърдят, че насочването на средства към най-бедните китайски домакинства е най-ефикасният начин да се стимулира вътрешното потребление. Китайската академия за социални науки (CASS) пък изчислява, че пенсионната система ще изчерпи парите си до 2035 г.

Пенсионната възраст в Китай е една от най-ниските в света (60 години за мъжете и 50-55 години за жените в зависимост от професията им), като Пекин заяви, че планира нейното постепенно повишаване, без да посочва срокове за това.