Жителите на Обединеното кралство плащат за разходите на кралската фамилия рекордни суми. Данни за най-големия суверенен фонд, които бяха публикувани през миналата седмица, сочат, че монархическото семейство излиза на данъкоплатците на Острова 67 милиона паунда или 86 милиона долара. Тази сума е била необходима на кралската династия за периода 2018-2019 и е с 41% повече от разходите за предходната финансова година, става ясно от анализ на Statista.

Интересен е фактът, че 2,4 милиона паунда са вложени в ремонтирането на луксозната вила Frogmore. Резиденцията е реновирана с обществени пари и е подарък за принц Хари Меган Маркъл от кралица Елизабет.

Системата, с която се финансират разходите на кралската фамилия е соверенен фонд - Sovereign Grant. Неговата стойност се определя от сумата, която монархическото семейство определя в портфолиото. Тази година общата сума е била 82 милиона паунда, като значима част от нея са били предвидени за реновирането на Бъкингамския дворец.

Въпреки това кралското семейство е похарчило 67 милиона паунда от нея, към които се включват пътуванията, разходи за персонал и поддръжка на имотите. Поддръжката и ремонта на Бъкингамския дворец е основната причина, на която се дължи високия бюджет.

Електрозахранването, отоплението и водопроводната система на Бъкингамския дворец са от 50-е години на миналия век и сменянето им е било належащо. Като част от 10-годишния реновационен план окабеляването и водопроводите ще бъдат сменени, а азбестът ще бъде отстранен от сградата. Освен това ще бъдат изградени нови асансьори за трудноподвижните посетители.

Предвид сложността и продължителността на тези реновационни дейности, следващата финансова година няма да бъде по-икономична за данъкоплатците, като се очаква стойността на Соверенния фонд да достигне до 85,7 милиона паунда.