Турската лира се срива спрямо долара за втори ден, почти изтривайки най-големият седмичен спад за последните десет месец. Реакцията на пазара идва след изказването на главния икономически съветник на президента Реджеп Ердоган, че възможно намаляване на рейтинга на страната отслабва валутата, предава Bloomberg.

В петък валутата изтри до 2,3 процента от стойността си -- най-лошото представяне сред основните световни валути, до 4,6318 за долар. Лихвите по 10-годишните облигации пък подскочиха с 30 базисни пункта до 14,61 процента.

Ердоган затяга хватката си над турската икономика

Ердоган затяга хватката си над турската икономика

Президентът смята, че по-високите лихви повишават инфлацията

Несигурността отновно как централната банка ще реагира на инфлацията също натежа. Изследване на Bloomberg посочва, че се очаква увеличение до 12,15 процента през май. Институцията посочи, че е готова да повиши лихвите отново, но анализатори смятат, че това е по-вероятно това да не се случи.

Валутата успя да се възстанови по-рано тази седмица с над седем процента от рекордния спад, отбелязан през предходните седем дни. Лихвите по дълга също се отдръпнаха леко, но някои инвеститори смятат, че е нужно още затягане на паричната политика, за да бъде задържан ръстът на цените.

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Страната намалява данъци и лихви и раздава пари, а е по-задлъжняла от всякога