След като изборите в САЩ доведоха до срив на сайтовете на имиграционните власти в Канада, сега американците търсят и друга алтернативна държава, в която да се преместят.

В Нова Зеландия броят на американците, които кандидатстват за гражданство, е нараснал със 70 процента през 12-те седмици след избирането на президента Доналд Тръмп в сравнение със същия период за година по-рано. Това сочат данни за имиграцията, представени от Асошиейтед прес и цитирани от Bloomberg.

От друга страна статистиката сочи, че броят на американците, които са получили работна виза за Нова зеландия през януари, също е скочил с 18 на сто в сравнение със стойностите за година по-рано.

За жители на Щатите, които имат родител от новозеландски произход, молбите за получаване на гражданство също са се увеличили с 11 на сто.

Част от американците, които живеят в Нова Зеландия, дори споделят, че техни приятели и членове на семействата им са питали дали могат да се преместят в страната след изборите в САЩ.

Според установените изисквания повечето американци, които кандидатстват за новозеландско гражданство, трябва първо да живеят в страната в продължение на пет години.