Дефицитът на Националния осигурителен институт (НОИ) ще продължи да нараства и все повече данъци ще отиват за пенсии. Това каза Иван Нейков, бивш социален министър, а сега председател на Балканския институт по труда и социална политика, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира увеличението на минималната пенсия в края на тази и в началото на следващата година. По думите му, "това говори за нестабилността на действията, които се предприемат. Системата не може до безкрай да се крепи с дефицити в НОИ", смята експертът.

Според Нейков, подходът на увеличение на пенсиите - вместо целево социално подпомагане, ерозира в огромна степен пенсионния модел. "Проблем, който сами създаваме, е непрекъснато ерозиране на пенсионния модел, като разкъсваме връзката между приноса на човека в осигурителната система и резултата, т.е. пенсията, която той ще получава".

По повод на статистическите данни, че само 11% от младите хора у нас между 18 и 26 години работят, Нейков смята, че има разминаване между официалната статистика и реалната ситуация. Той обаче подчерта, че идва момент, в който свободата, която ти дават новите форми на труд, например в международни дигитални платформи, има своята цена. Според Нейков, ще дойде време, когато "на тези хора ще започне да им липсва защитата на трудовото законодателство".

Държавата ще ощети първите пенсионери, които ще получават две пенсии

Държавата ще ощети първите пенсионери, които ще получават две пенсии

Редица въпроси, свързани с изплащането, стоят нерешени от законодателя

"XXI век донесе нещо, което дори не можем да си представим още -изключително нарастване на капацитета на трудовата единица, на един единствен човек. В някои случаи сега един човек може да има капацитет на едно предприятие от преди 20-30 години, благодарение на дигиталните възможности и огромния обем информация, който се разпространява.

Този нов тип производителност доведе до появата на нов тип труд. Няма как този човек, който си знае цената, да го вкараш в големия колектив на трудов договор", коментира още бившият социален министър, визирайки в случая основно ИТ специалисти.