Въпреки че наближава времето, в което универсалните пенсионни фондове ще започнат първото масово изплащане на т.нар. "втора пенсия", все още ключови законодателни въпроси в тази връзка стоят нерешени. Следващата година 17 000 жени ще получат право на достъп до спестените си пари в частните фондове, но все още никой не знае как ще бъдат изплащани те. Причината: държавата все още не е дефинирала законово начина, по който това да се случва.

"Това е проблем, бих казал както за осигурените лица, така също и за пенсионно-осигурителните дружества, които управляват тези фондове и които напрактика няма да имат технологично време да се подготвят за това изплащате", каза в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR доц. Жеко Милев, който е експерт по социално осигуряване и преподавател в УНСС.

По думите му е трудно да се каже кога ще бъдат приети промените в Кодекса за социално осигуряване, който регламентира правилата в пенсионната система у нас. Знае се само, че това трябва да стане до септември 2021 година, когато хиляди жени ще получат право на пенсия.

Втората пенсия зависи от заплатата ви, а не от държавата

Втората пенсия зависи от заплатата ви, а не от държавата

Колкото повече отделяте, толкова повече ще имате накрая

Редукция на пенсията - да, но с колко?

Друг важен въпрос, който предстои да бъде решен, е с колко да бъдат намалявани (редуцирани) държавните пенсии на онези, които ще получават и частна такава. "Около 20-25% е намалението за първите, които ще се пенсионират, като към момента се взема грубо взаиоотношението между вноската, която е дължима за първия стълб и вноската за втория. Проблемът е, че първите осигурени всъщност са се осигурявали само през половината от своя стаж и в универсален пенсионен фонд", казва доц. Милев.

"Жените, родени през 1960 година, през 2002-а, когато са започнали да се осигуряват в УПФ, са били вече на 42 години. Ако са започнали работа на 20-22 години, в един период от 20 години те са внасяли само и единствено в първия стълб на системата", дава пример той. По думите му, ако се вземе предвид и факта, че първият стълб или иначе казано държавната пенсия се дофинансира всяка година от бюджета заради недостигащи около половината средства, които се набавят от данъците на всички, редукцията трябва да бъде различна.

"За първите осигурени намалението не би трябвало да бъде повече от 5-6%. Така в този случай няма да стои дебата дали две пенсии ще бъдат повече от една", обяснява той.

Колко пари са събрали в частните фондове първите бъдещи пенсионери?

Колко пари са събрали в частните фондове първите бъдещи пенсионери?

Догодина по същото време 17 хиляди жени ще получат достъп до партидите си

Кой колко има в партидата?

Пред първите пенсионери стои и един друг проблем, чието решение този път обаче зависи по-скро от осигурените, отколкото от държавата - размера на втората пенсия. Преди две седмици универсалните пенсионни фондове публикувана статистика, която показва примерни натрупани средства в избрани партиди на родените през 1960 година. Те варират между 4000 и 23 000 лева. Откъде идва разликата?

"За всички трябва да е ясно, че вторият стълб в момента функционира на капиталово-натрупващ принцип, изцяло липсва солидарния елемент. Онези лица, които са съумяли през годините да се осигуряват на по-висок доход, вноските са им постъпвали регулярно в съответния пенсионен фонд, съвсем естествено имат по-високи натрупвания. Всички онези, които имат дълги периоди на пропуск, на липса на осигурителни вноски, съответно техните натрупвания са по-малко. Ето защо онези лица, които считат, че имат малки натрупвания и малка пенсия от УПФ, трябва да си зададат въроса колко съм внасял през годините", обяснява доц. Милев.

Тук трябва обаче и да се посочи, че първоначалната вноска, определена от държавата, е едва 2% при 5% в момента. "В първите години - 2002-2003 - средната работна заплата беше 100 лева, а вноската беше 2%, т.е. 2 лева. Няма как с подобна вноска да разчитате на сериозни натрупвания. В момента тя вече е средно 50 лева".

Пенсионните фондове са отново на плюс след спада през първото тримесечие

Пенсионните фондове са отново на плюс след спада през първото тримесечие

Пандемията срина пазарите и доходността навсякъде по света, но възстановяването е вече налице

Държавната или частната пенсия - коя е по-сигурна?

Попитан коя от двете пенсии е с по-сигурен размер, доц. Жеко Милев отговори: "Частната пенсия от втория тълб е много ясна - там всяко лице може и само да си я изчисли, ако знае какви са индивидуалните му натрупвания по партидата. Там връзката е пряка - имате средства, имате акумулирана сума, получавате пенсия. Пенсията от първия стълб, сами знаем, е обект на множество политически решения. Т.е. там днес правилата са едни, но след години може тези правила да бъдат изменени, т.е. пенсията да бъде съвсем различна. Така че от тази гледна пенсията от втория стълб е по-сигурната. Тя може да е с по-малък размер, но е със сигурност по-сигурната и по-прозрачно определената" .