Русия разшири забраната за внос на стоки от Украйна в събота, заявявайки, че ще спре около 500 млн. долара годишен внос на предимно промишлени продукти като отмъщение за икономически санкции от страна на Киев, пише Reuters.

По-рано тази година руският президент Владимир Путин възложи на правителството да подготви списък с мерки срещу Украйна, след като Киев обяви икономически санкции срещу списък от руски компании и бизнес фигури.

Отношенията между Украйна и Русия навлязоха в свободното падане след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и последвалото избухване на проруски бунтове в региона на източен Донбас.

Оттогава Русия забрани вноса на бира, водка, сок, тапети и сладкарски изделия от Украйна.

Москва съобщи в събота, че включените в новата забрана продукти включват промишлени стоки, както и някои селскостопански продукти, суровини и храни.

"Украйна периодично налага санкции срещу руски физически и юридически лица, както и за специфични руски стоки", се казва в изявление на руското правителство.

"След въвеждането на мерки за забрана на вноса от Русия на някои видове селскостопански продукти, украинският санкционен списък беше разширен до 18 вида продукти", се казва в него.

Руското министерство на икономиката съобщи в събота в коментар, че стойността на украинските стоки, включени в актуализираната забрана, се оценява на около 510 милиона долара през 2018 година.

Украйна подаде жалба до Световната търговска организация, оспорвайки руските търговски ограничения върху напитките и сладките.