Цените на петрола в четвъртък леко се покачват. Вниманието на пазара е приковано от срещата на ОПЕК и другите участници в споразумението за съкращаване на добива извън картела.

Във Виена днес ще се обсъди досегашният ефект от споразумението за балансиране на търсенето и предлагането на суровината и неговата понататъшна съдба. Мониторинговият комитет на пакта ОПЕК+, вкл. най-големите производители като Саудитска Арабия и Русия, препоръчват неговият срок на действие да се предложи с още 9 месеца до края на 2018 година.

Анализатори обаче предполагат, че това няма да се отрази чувствително на петролните цени, тъй като подобно решение на ОПЕК+ вече е заложено в котировките.

Припомняме, в края на 2016 страните отОПЕК и други големи производители на петрол се споразумяха да намалят добива общо с около 1,8 млн. барела на денонощие. През май действието му бе продължено до края на март следващата година. Досегашното спазване на условията пакта се смята за доста успешно. Това доведе до намаляване на диспропорциите между търсенето и предлагането на петролния пазар, намаляване на свръхзапасите в света и покачване на цените.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent се покачват с 0,48 процента до $63,41 за барел. Контрактите за американския еталон WTI се търгуват по $57,46 за барел, с 0,28 процента над цената от края на вчерашната сесия.

Освен по горните причини, пазарът получи подкрепа и от надхвърлящото прогнозите намаление на запасите от суровината в САЩ през миналата седмица. В същото време добивът на петрол в страната се е увеличил до 9,68 милиона барела в денонощие, показват официалните данните на Управлението за енергийна информация (EIA).