Инфлацията при храните вече се усеща в цял свят. Пандемията от Covid-19 затрудни веригите за доставка миналата година и парализира транспорта. Много служители в месокомбинати, а и не само, се разболяха. Всички тези фактори доведоха до по-високи цени на потребителските стоки, пише Bloomberg.

Фермерите, които отглеждат рогат добитък, свине и пилета, се сблъскват с най-високите цени на царевицата и соята от седем години насам. Това увеличава разхода за изхранването на животните им с цели 30%. За да останат на печалба, производители като Tyson Foods, който е вторият по големина в света преработвател и продавач на пилешко, говеждо и свинско месо, увеличават цените. Това ще се усети и по веригата за доставка, през идните месеци ще се отрази на потребителските цени.

За последно зърното беше на подобни цени след сушата през 2012 година, след която цените на месото се повишиха драстично.

Разхлабването на мерките и връщането към нормалния начин на живот след ваксините вероятно ще задвижат търсенето и ще увеличат потребителските цени. Вече има и сигнали, че инфлацията се завръща.

Какво покачва цените на зърното?

Основен виновник за ръста на цените е лошото време, което намалява драстично реколтата. Търсенето от Китай расте, а страната е най-големият купувач на суровини. Сега Китай трупа запаси, за да може да изхрани стадата си от свине.

Производителите на месо във водещите страни износителки усещат ефекта от по-скъпото зърно. В Бразилия, която е най-големият износител на пилешко, цената за отглеждане на пилетата е нараснала с 39% през миналата година, според държавната земеделска агенция Embrapa. Разходите са се увеличили с още 6% през януари 2021 г.

По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН световните цени на месото през януари са се увеличили за четвърти пореден месец.

И епидемиите от болести по животните също може да увеличат цените на месото. В някои части на Азия и Европа например има нови огнища на птичи грип, а африканската чума по свинете продължава да се разпространява в редица държави. Наскоро дори огнище във Филипините накара местна компания да напусне бизнеса.

Бизнесът с рогат добитък и пилета в САЩ вече започва да се свива заради малките печалби, които идват с пандемията. През декември американските стада от свине са се свили с 0,9% спрямо предходната година, а тези с рогат добитък с 0,2%, през януари, показват правителствените данни.

Печалбите от рогат добитък вече се свиват. Компанията CRI Feeders от Оклахома, която има 42 хил. животни, е на ръба на криза - все още не е на загуба, но няма и печалба, казва собственикът й. Продължаващата суша в страната увеличи цените на храните с 30%.

Според експерти капризите на времето и предизвикателствата пред бизнеса ще накарат много земеделци да намалят мащаба на продукцията си. Очаква се предлагането да се свие в следващите години.