За първите 9 месеца (януари-септември) на 2021 г., рентабилността на руските големи и средни предприятия достигна 6,44%. Това е максимумът на този определящ финансов показател от 2008 г. насам, според проучване на одиторската компания FinExpertiza, пише "Комерсант". (Рентабилността показва съотношението между печалбата и разходите и е израз на нивото на ефективност.)

Според изнесените данни, предприятията за добив на полезни изкопаеми са показали най-висока рентабилност - 13,1%. Също така в топ 5 по рентабилност са здравните и социалните услуги (9,3% - без държавните лечебни заведения), административните дейности (8,6% - включва отдаване под наем на оборудване, поддръжка на сгради, охрана, бизнес поддръжка на предприятия, кол центрове), преработваща промишленост (8,2%) и търговия на едро и дребно (7,5%).

Най-ниска рентабилност в Русия за първите 9 месеца на миналата година са показали: бизнесът с недвижими имоти (покупка, продажба, наем, управление - 0,7%), строителната индустрия (1,2%), образователния сектор (1,7%), хотелиерството и ресторантьорството (2,5%), сферата на професионална, научна и техническа дейност (2,6% - включва юристи, анализатори, инженери и други квалифицирани специалисти).

Ако се разгледа рентабилността на големите и средни фирми в Русия по области, то бизнесът е бил най-печеливш в: Белгородска област (рентабилността достига 52%), Карелия (32,1%), Мурманска област (28,1%), Вологодска област (26%), Новгородска област (21,1%).

В Москва през миналата година рентабилността на бизнеса е била на ниво от 4,06%, а в Санкт Петербург - 5,51%.

В същото време, има области в Русия, където за първите 9 месеца на 2021 г. средните и големи фирми като цяло, са били на загуба: Ингушетия (претърпя загуба от 13%), Кабардино-Балкария (загуба от 5,7%), Северна Осетия (загуба от 4,6%), Дагестан (загуба от 4%), Чечения (загуба от 1,3%).

Руски минен гигант търси $5 милиарда оценка в Лондон и Москва

Руски минен гигант търси $5 милиарда оценка в Лондон и Москва

Предлагането може да е едно от най-големите в индустрията през последните години

През 2020 г., на фона на пандемията от коронавирус, общата печалба на големите и средните руски предприятия падна с 23,5% на годишна база, припомня "Комерсант". През 2021 г. доходността на руските предприятия започна да се възстановява и за първите шест месеца, те получиха рекордна за последните 2,5 години печалба от продажби.