Руската компания за добив на злато Nord Gold PLC се подготвя да продаде акции в Лондон и Москва през следващите седмици в опит да спечели от подновения интерес към суровините и нарастващите цени на златото, пише The Wall Street Journal.

Компанията ще се опита да постигне оценка от $5 млрд., според източник на вестника. Ако това се случи, IPO-то ще бъде сред най-голямото за минна компания през последните години. И ще даде възможността Nord Gold да се нареди в престижния индекс FTSE 100.

Поскъпването на цените на суровините през последните месеци възстанови интереса на инвеститорите в минни акции, казват анализатори. Редица суровини достигнаха рекорд през тази година на фона на възстановяването от Covid-19, правителствените амбиции за увеличение на инвестициите в инфраструктура и проблемите с предлагането при някои от тях.

При златото картината не е толкова едностранчива. След две години на поскъпване, ценният метал поевтиня драстично през второто полугодие на 2020 г. и в началото на 2021 г. От края на февруари обаче златото поскъпна с нови 10%, след като инвеститорите търсят начин да се защитят от очакваната инфлация.

Nord Gold няма намерение да набира свеж капитал чрез процедурата, а да позволи на същестуващите акционери да продадат до 25% от акциите си. Компанията оперира девет мини в Русия, Казахстан и Западна Африка. През 2020 г. е добила над един милион унции злато и е генерирала над $1 млрд. коригирана печалба преди лихви, данъци и амортизация.

Дори и да успее да получи оценка от $5 млрд., Nord Gold ще остане далеч зад други компании в индустрията като Newmont и Barrick Gold, които имат пазарна капитализация от $58 млрд. и $43 млрд. съответно.