От 1 ноември Сърбия няма да може да получава петрол от Русия, който се доставя в страната с танкери през Адриатическо море и след това по тръбопровод през Хърватия. Това каза сръбският президент Александър Вучич, цитиран от световните агенции.

Още в края на юни Вучич заяви, че Сърбия трябва да намери алтернатива на руския нефт заради западните санкции срещу доставките на петрол с танкери от Русия. Тогава той посочи, че петролът може да стигне до републиката само по Адриатическия тръбопровод JANAF от пристанище Омишал в Хърватия до рафинерията Панчево на Сръбската петролна индустрия (NIS), която е 56,15% собственост на Газпром нефт и Газпром.

Сърбия харчи рекордните €1,5 милиарда за внос на електроенергия и газ

Сърбия харчи рекордните €1,5 милиарда за внос на електроенергия и газ

Енергийната криза удари сериозно и западната ни съседка

"Какво ще правим с електроенергията, с петрола? От 1 ноември за нас няма да има руски петрол, ще бъдем под санкции", заяви Вучич в обръщение към нацията.

Сръбският президент каза още, че алтернативната суровина - петрол от иракския Киркук - е с 31 долара на барел по-скъпа от руския петрол, което би довело до загуби за бюджета от 600 милиона долара годишно.

Последиците от предстоящото ембарго върху доставките на руски петрол за Сърбия са очевидни и страната вече обмисля различни варианти за излизане от кризата.