Щатите са изпреварили Русия през август по добив на петрол, осигурявайки си първото място в света за този период. По този начин САЩ записаха най-големия годишен растеж в своята история, пише Bloomberg.

Добивът на страната е нараснал до рекордните 11,346 милиона барела на ден, показва доклад на американската Енергийна информационна администрация. Русия от своя страна записва ниво от 11,21 милиона барела през август по данни на местното енергийно министерство.

За една година американските доставки са нараснали с 2,1 милиона барела смятано от август 2017 година, което е най-голямото такова увеличение откакто Международната енергийна асоциация започва да отчита тези данни през 1920 година.

Снимка 386921

Нефтените компании в Щатите увеличиха сондажа в Тексас, Колорадо и други региона в страната в отговор на 48-процентното покачване на цените на петрола. Рекордно ниво достигна и добивът в Мексиканския залив.

Все пак обаче е вероятно САЩ да се задържат на първата позиция в света за кратко, тъй като е ясно, че през септември Русия е добила 11,27 милиона барела, а през октомври нивото вероятно ще бъде над 11,4 милиона.

Въпреки това през следващите две години нещата на пазара могат да се променят, тъй като предстои да бъдат пуснати два нови нефтопровода в Пермския басейн.

Според анализаторите от Rystad AS дори при цени от 55 долара на барел добивът на САЩ може да достигне 16,5 милиона барела през 2030 година.