Франция загуби позицията си на най-големия износител на електроенергия в Европа, на фона на продължителни прекъсвания на ядрените си централи.

Позицията на Франция се е променила драстично само за една година. Страната трябваше да внася повече енергия, отколкото да изнася през първата половина на тази година, според анализатора на енергийни данни Enappsys Ltd.

Швеция се изкачи до върха на класацията, превръщайки се в най-големият нетен износител в региона, като по-голямата част от електроенергията се доставя за Финландия и Дания, съобщи Bloomberg.

Общият нетен износ на Швеция възлиза на 16 тераватчаса през първата половина на 2022 г. Италия остава най-големият нетен вносител през първите шест месеца на годината, внясайки 22 тераватчаса предимно от Швейцария и Франция.

Обикновено 56-те ядрени реактора на Франция я правят ключов износител, но продължителните прекъсвания доведоха до това, че само около половината от централите работят. Стигна се до най-високите цени в региона, а Франция получава значителни количества енергия от други страни, оказвайки допълнителен натиск върху енергийната криза в Европа.

"Ядрените проблеми на Франция доведоха до по-голям внос за френския пазар", каза Жан-Пол Хареман, директор на Enappsys. "Ситуацията се влошава от високите цени на газа и от финансова гледна точка на Франция не й е изгодно да изнася обичайните количества газ в Европа", коментира още Хареман.

Френските ядрени централи са гръбнакът на европейската енергийна система, но те са все по-ненадеждени, намалявайки доставките в съседните страни, които са свикнали да разчитат на ядрения гигант, за да доставки на електроенергия.

Горещата вълна в Европа, добави допълнителен натиск върху Electricite de France, като регулаторите спряха временно пет ядрени централи.

Франция е изнесла 16,4 тераватчаса електроенергия през първата половина на годината. През същия период на 2021-а е изнесла 30,9 тераватчаса според данни на EnAppSys. Ядрените реактори на Франция са работили с 50% от капацитета си в във вторник и сряда според изчисления на Bloomberg, използващи данни от мрежовия оператор RTE.

И Германия, и Обединеното кралство увеличиха износа на електроенергия през същия период, най-вече в отговор на търсенето от Франция. Цените на електроенергията в Германия и Франция скочиха до рекорди през последните дни. Обединеното кралство определи намаляването на износа от Франция като ключов фактор за сигурността на доставките тази зима.