Спадът на руската икономика през второто тримесечие, когато много индустрии бяха затворени поради ограничителни мерки във връзка с коронавирусната епидемия, е съпоставим с най-дълбоките тримесечни сривове от кризите през 1998 г. и 2009 г. Но все още не ги надминава и не потвърждава най-песимистичните очаквания на властите.

Според данните на статистическото ведомство Росстат, изнесени във вторник, спадът на Брутния вътрешен продукт на Руската федерация през второто тримесечие, по предварителни оценки, възлиза на 8,5% на годишна база, след като през първото тримесечие нарасна с 1,6%.

Руската икономика се е сринала с 25% през април. Чака я още по-тежко второ тримесечие

Руската икономика се е сринала с 25% през април. Чака я още по-тежко второ тримесечие

Това прогнозират експерти

Данните на Росстат се оказаха по-оптимистични от изчисленията на Министерството на икономическото развитие, което оцени спада на БВП през второто тримесечие на 9.6%. Те са по-добри и от очакванията на Централната банка (спад от 9-10%), отбелязва interfax.ru.

Тримесечието на "карантината" не надмина най-дълбоките сривове на руската икономика през последния четвърт век. През 1998 г. най-значимият спад бе регистриран през IV тримесечие - с 9,1%, а по време на световната финансова криза десетилетие по-късно, пикът беше през II тримесечие на 2009 г. - минус 11, 2%.

Статистическата агенция отбеляза, че намаление в темповете на растеж на добавената стойност се наблюдава във всички сектори на икономиката, с изключение на селското стопанство. Максималният спад бе отбелязан в суровинния сектор, търговията на дребно, превоза на пътници, както и в отраслите, свързани с предоставянето на услуги за населението. Минимален спад се наблюдава в преработващата промишленост, строителството, търговията на едро и превоза на товари, както и в осигуряването на електричество, газ и пара и климатизация.

Руската икономика ще е сред най-бавно възстановилите се от кризата

Руската икономика ще е сред най-бавно възстановилите се от кризата

През второто тримесечие тя се е свила с 10%, според централната банка

По данни на Росстат, през второто тримесечие растежът на производството в селското стопанство възлиза на 3,1%, в индустриалния сектор производството намалява с 8,5% (докато спадът на петролната индустрия при ограниченията по новата сделка за ОПЕК + е 10.3%) , оборотът на дребно е намалял с 16.6%, пътникооборотът - със 79.0%, общественото хранене - с 48.9%, обемът на платените услуги за населението - с 37.2%.

Росстат ще предостави по-подробни данни за БВП за II тримесечие на 9 септември.

През прогнозата Министерството на икономическото развитие и търговията очакваше спад на БВП на Русия с 4,8% през 2020 г., увеличение през 2021 г. с 3,2%, през 2022 г. - с 2,9%, през 2023 г. - с 3,1%.

Преди време Централната банка намали прогноза за спад на БВП през 2020 г. до 4,5-5,5% от 4-6% според предишната версия. Сега Централната банка очаква през 2021 г възстановяване на икономиката с 3,5-4,5% вместо предходната прогноза за растеж от 2,8-4,8%, а за 2022 г. прогнозира ръст с 2,5-3,5% вместо предишния от 1 , 5-3,5%.

Парите на руснаците са на привършване. И Путин ще трябва да отвори икономиката скоро

Парите на руснаците са на привършване. И Путин ще трябва да отвори икономиката скоро

Близо половината от населението няма спестявания или разполага със средства само за един месец, показват данни

Консенсусната прогнозата, съставена от Интерфакс въз основа на анкета сред анализатори на водещи инвестиционни компании, банки и мозъчни тръстове в края на юли, по отношение на динамиката на БВП за 2020 г. е малко по-добра от официалните очаквания. Тя предполага спад от 4,2% за тази година, последван от увеличение с 3,1% през 2021година.