Икономиката на Русия се е свила с 9,5-10% през второто тримесечие, сочи изчисление на централната банка, цитирано от The Moscow Times. Банката допълва, че възстановяването ще бъде "постепенно, продължително и неравно", след като щетите от пандемията все още продължават да засягат производството и веригите за доставки.

Редица сектори на икономиката достигнаха дъното през април и през май вече се отчита възстановяване, благодарение и на отхлабване на мерките срещу вируса. Банката обаче посочва, че съкращението на петролния добив, договорено с картела OPEC, натежава над цялата икономика. Русия намали добива с 2,5 млн. барела дневно, или над една пета от общия.

Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на Русия ще се свие с 6,6% тази година. През следващата седмица централната банка на страната ще вземе решение какво да прави с рекордно ниските лихви от 4,5%, които трябваше да подкрепят икономиката.

Междувременно доклад на Economist Intelligence Unit (EIU) прогнозира, че БВП на Русия няма да се завърне до предкризисни нива поне до края на 2024 г., като така страната ще отчете едно от най-бавните възстановявания в света. EIU смята, че Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка ще успеят да се възстановят по-бързо.

Сред страните от G7 само Япония, която изпитва болезнено нисък растеж през последните две десетилетия, ще се възстанови с темп, сравним с този на Русия."Япония е богата, развита държава, която ще успее да преживее икономическата криза. Но по-бедните държави като Бразилия, Русия и Южна Африка ще се окажат в много по-опасна ситуация", гласи докладът.

Според него, икономиката на Русия се е свила с 15% през второто тримесечие, а не с 10%, колкото изчислява централната банка.