България увеличава стокообмена с един от най-важните си търговски партньори - Германия.

2016 година завършва с пореден рекорд за търговския стокообмен между България и Германия - 6.66 милиарда евро. Ръстът спрямо предходната 2015-а е в размер на 6 процента, показват данните на Германо-българската индустриално-търговска камара, изнесени днес.

Общият размер на германските инвестиции за миналата година у нас възлиза на 124.2 милиона евро. Това е по-малко от предходната година, когато те бяха в размер на 159.7 милиона евро.

Износът на български стоки към Германия е нараснал с 12 процента, докато вноса оттам - с 1.1 процента.

Анкета сред членовете на ГБИТК показва, че голяма германските компании и у нас са оптимисти за 2017-а. 62% очакват икономическата ситуация да се подобри през настоящата година, както и 56% очакват ръст на оборота си.

48% от компаниите са отговорили, че ще назначат нови служители, а 47% посочват, че ще инвестират повече от предходната година.

Голям дял от компаниите обаче определят икономическата ситуация в България като "задоволителна" за сметка на 28%, които я намират за "добра". Все пак това не пречи на 90% от тях да посочат, че отново биха инвестирали у нас.