Рецесия, предизвикана от пандемията, обхванала света, изглежда все по-вероятен сценарий през последните няколко дни с нарастващите ограничения за движението на стоки, услуги и хора.

Само в рамките на няколко дни Вашингтон ограничи пътуванията между САЩ и Европа в следващия месец, Италия нареди почти всички магазини и ресторанти в страната да затворят, а Индия спря издаването на визи за чужденци. Големите международни компании, от своя страна, препоръчаха на служителите си да работят от вкъщи.

Докато всички тези мерки целят да ограничат разпространението на коронавируса, поставените под карантина градове, отменените полети и събития упражняват сериозен натиск върху търсенето в глобален мащаб. Негативният ефект от тези действия ще бъде налице поне до края на това тримесечие, ако не и по-дълго.

"В резултат на пандемията страхът продължава да се разпространява бързо и той ще доведе до влизането в глобална рецесия", смята президентът и основател на Yardeni Research Ед Ярдени.

Само преди няколко седмици очакванията бяха, че световната икономика ще успее да се възстанови бързо и ще успее да компенсира сериозния спад през първото тримесечие през второто такова. Сега най-големият икономически шок от 2008 година насам повишава риска от глобална рецесия, а дебатът е за това не дали ще я има, а колко дълго би могла да се задържи тя.

Китай вече е напът да отчете първо тримесечно свиване на БВП от десетилетия насам. В Щатите, според експерти на Bloomberg, има 53% шанс 11-годишната експанзия да приключи в рамките на една година. Икономиките на Япония, Германия, Франция и Италия вече са изправени пред спад или са в застой.

По думите на главния икономист в Pacific Investment Management Йоахим Фелс САЩ и Европа са изправени пред "отделна възможност за навлизане в рецесия". Бившият американски финансов министър Лари Съмърс от своя страна посочва, че коронавирусът може да доведе до най-сериозната криза на века. Той смята, че има 80% сигурност той да вкара Щатите в рецесия.

Традиционно по-консервативните в прогнозите си сега икономистите от "Уолстрийт" намалиха значително прогнозите си. Тези от Bank of America орязаха очакванията си за глобалния растеж от 2,8 до 2,2% през 2020 година.

Главният икономист на DBS Bank в Сингапур и бивш икономист в Международния валутен фонд (МВФ) Таймур Байг посочва, че секторът на услугите е в застой в световен мащаб.

"Докато кризата от 2008-2009 година беше класическа финансова криза, то този път нещата не опират до банките и капитала. Сега кризата ще приключи, когато бъде казано, че пандемията е приключила. Това прави ситуацията много несигурна, тъй като вирусът е труден за контролиране", завършва експертът.