Износът на Китай през декември регистрира поредното си покачване през декември, предаде Zero Hedge. През миналия месец той се е покачил с 18,1% на годишна основа, което е над очакванията на експертите от 15%.

На месечна основа покачването е от 0,3%, след като през ноември ръстът беше 5,1%. Вносът също е над предварителните прогнози, като достигна 6,5% на годишна основа вместо очакваните 5,7%. На месечна база покачването е от 1,5% през декември спрямо 1% през ноември.

Така търговският излишък достигна 78,2 млрд. долара през декември след 72 млрд. долара през ноември. За цялата 2020 г. той нарасна с почти една трета на годишна основа и достигна 535 млрд. долара - най-високата му стойност за последните пет години.

Именно външното търсене на произведени в Китай води до скоростното възстановяване на страната, която, случайно или не, е единственият печеливш от коронавируса. Според прогнозите тази тенденция ще продължи и през следващите месеци, отчасти и поради нарастващото търсене на местната продукция в САЩ.

През декември миналата година китайският износ за САЩ се покачи с 34,5% в сравнение с последния месец на 2019 г. а вносът от САЩ нарасна с 47,7%, въпреки търговската война между двете страни. Това е най-голямото му покачване за последните седем години. Подобни ръстове обаче не се наблюдаваха през останалата част от годината, когато вносът от САЩ нарасна със 7% през 2020 г. спрямо 2019 г.

"И да, нарастването на китайският износ за САЩ се дължи почти изцяло на здравни/коронавирус продукти", пишат от Zero Hedge. "Така че отново на Пекин "му излезе късмета", след като пусна най-смъртоносната пандемия от испанската треска насам."