Цените на хранителните стоки в Европейския съюз са нараснали с 7.1% за една година, съобщи днес говорителят на Комисията по селското стопанство Майкъл Ман, цитиран от Асошейтед Прес. На практика това е два пъти повече от темпа на инфлация в Евросъюза от 3.6%.

Най-висок е ръстът на цените на хранителните стоки в източноевропейските страни на блока. Някъде поскъпването на храните се изразява с двуцифрени стойности.

В това отношение първенството държи България с 25,4% ръст на цените на хранителните стоки за 12-месечния период, завършил на 1 април 2008 г. От няколко седмици министърът на икономиката Петър Димитров твърди, че цените на храните в България рязко се понижават.

В Латвия продоволствието е поскъпнало с 21,7% за една година, а в Естония с 18,3%. Най-незначително е увеличението на цените на хранителните стоки в Португалия (3.2%), Холандия и Франция (5,5%).

Най-бързо в Европа поскъпват млечните продукти (14,9%) и хлябът (10,7%).

Представителят на Еврокомисията е отбелязал, че поскъпването на хранителните стоки в Европа е породено отчасти от лошата реколта, отчасти от засиленото търсене на новите икономически сили. Индустрията за биогорива играе за Европа сравнително слаба проинфлационна роля.