Турското министерство на околната среда е одобрило проекта за построяването на Истанбулския канал (Kanal Istanbul), който ще свързва Черно с Мраморно море, изтъкна министърът Мурат Курум, предаде Hurriyet.

Проектът е на стойност 9,2 млрд. долара или 75 млрд. лири, а дължината на цялото съоръжение, което ще се намира източно от най-големия град в южната ни съседка, ще е общо 45 километра.

Снимка 524884

Източник: Wikipedia

"Приехме плановете на проекта за Истанбулския канал и те вече са изпратени за публично обсъждане. Ще направим бързи стъпки, за да обогатим страната си", написа в Twitter той.

Целта на съоръжението ще е да облекчи трафика, преминаващ през Босфора, който е един от най-натоварените морски протоци в света. Друга цел е да се избегнат инциденти като този, който се случи със запушването на Суецкия канал през миналата седмица.

Норвегия одобри изграждането на първия плавателен тунел под планина в света

Норвегия одобри изграждането на първия плавателен тунел под планина в света

Уникалното е, че през него ще могат да минават и големи кораби

Когато е завършен, плавателният канал се очаква да има капацитет от 160 морски съда дневно, колкото е и капацитетът на Босфора, където в момента задръстванията карат някои кораби да чакат с дни, за да преминат. Някои анализатори са на мнение, че Истанбулският канал ще позволи на страната да заобиколи спогодбите, подписани в Конвенцията от Монтрьо от 1936 г.

Договорът позволява на Турция да снеме милитаризацията на Босфора и Дарданелите и регулира преминаването на военни кораби, както и на плавателни съдове, които не принадлежат на черноморските страни.

Критиките срещу Истанбулския канал са, че ще доведе до замърсяване на водоизточниците за питейна вода край 15-милионния мегаполис.