Уганда днес пусна официално в експлоатация първата в страната сондажна платформа за петрол. Както съобщава местният вестник Daily Monitor, добивът на нефт в тази африканска страна с население от около 45 милиона човека, започва в петролното находище Kingfisher в Западната част на страната.

Според изданието, разработването на запасите от това находище, което се контролира от Китайската национална офшорна нефтена корпорация (CNOOC), ще стане важен етап в развитието на икономиката на Уганда. Досега страната е внасяла от чужбина целия петрол, който потребява.

По информация от Министерството на енергетиката и минералните ресурси на Уганда, освен от находището Kingfisher, разположено на юг от езерото Албърт, се планира да се добива петрол и в района на Тиленга, на север от въпросното езеро. Това може да бъде реализирано от френската нефтена и газова група TotalEnergies.

Запасите от петрол на Уганда към момента се оценяват общо на 6,5 милиарда барела, от които 1,4 милиарда барела петрол могат да бъдат извлечени от земята посредством сегашните технологии. В бъдеще Уганда възнамерява да добива около 230 хиляди барела петрол на денонощие.

Наличието на запаси от петрол в района на езерото Албърт беше потвърдено преди няколко години от австралийската компания Hardman Resources и нейният англо-ирландски партньор Tullow Oil, но разработването на находищата беше отлагано неведнъж поради отсъствие на необходимата инфраструктура.

Нестандартно решение за компенсиране на високата цена на изкуствените торове, прилага Уганда

Нестандартно решение за компенсиране на високата цена на изкуствените торове, прилага тази африканска държава

Растящите цени на торовете вредят на фермерите