Огромният брой свободни работни места в цяла Русия привлича все повече чужденци, които искат да живеят в страната.

Броят на мигрантите продължава да расте въпреки ниските заплати и най-лошата валутна криза за последните почти две десетилетия, която връхлетя държавата.

А именно последните две предпоставки намалиха цената на труда в Русия под равнището на другите големи развиващи се икономики, като Бразилия и Китай.

В крайна сметка според данни на ООН през 2015 година най-голямата държава в света се превърна във втората страна, станала дом на най-много емигранти след Германия. През този период чужденците, отишли да живеят в Русия, са били 12 милиона души, пише Bloomberg.

Русия си отдъхна – икономиката излезе от най-дългата си рецесия от десетилетия

Русия си отдъхна – икономиката излезе от най-дългата си рецесия от десетилетия

Какво се случи през последните месеци?

"Ако руските заплати са изглеждали така аткрактивно за мигрантите дори през периода 2015-2016 година, то потокът към страната ще продължи на фона на стабилизирането на икономиката", коментира анализаторъто Антон Струтченевски от "Сбербанк".

Официалната статистика, представена във вторник, сочи, че нивото на безработицата неочаквано е спаднало до 5,4% през март, което е най-ниското й равнище от началото на годината. Успоредно с това реалните заплати обаче са нараснали с 1,5%, което е под прогнозите на експертите.

Независимо от ниското заплащане, пазарът на труда в Русия е "ненаситен" заради застаряващото население и дава работа на милиони работници от бившите съветски републики.

Дори сривът на рублата с 40% през 2014 година, който за първи път от близо век изравни трудовото възнаграждение в Русия с това Китай, не успя да отблъсне наплива на мигранти в страната, посочват от Renaissance Capital.

През периода 2015 - 2016 заплатите в държавата дори станаха с 30 до 35 на сто по-ниски от тези във втората по големина икономика в света. Независимо от подемът на рублата през тази година те ще остават на по-ниски ниво от Китай, прогнозират от Централната банка на Русия.

Русия уреди последния дълг на СССР

Русия уреди последния дълг на СССР

Коя страна го дължи?