Активи на стойност близо 800 млрд. паунда (1 трилион долара) са преместени от Великобритания в нови финансови центрове в Европейския съюз преди Брекзит, съобщават от EY днес.

Великобритания, която трябва да напусне блока през март, все още не е одобрила споразумение, за да избегне рязко прекъсване на връзките си с ЕС. Въпреки че британският парламент трябва да гласува за предложено споразумения следващата седмица, не е ясно дали ще бъде одобрено.

"Колкото по-близо сме до 29 март без сделка, толкова повече активи ще бъдат прехвърлени и ще се наемат местни лица или ще бъдат преместени", казва Омар Али, британски експерт в областта на финансовите услуги в EY, цитиран от Reuters.

EY проследява плановете за Брекзит за 222 финансови фирми, след като Великобритания гласува през юни 2016 г. да напусне ЕС. В последната си актуализация към края на ноември 2018 г. тя заявява, че 80 фирми обмислят или са потвърдили преместването на активи и персонал.

Според последната оценка на EY 800 милиарда паунда активи ще се преместят, малка част от банковия сектор на Великобритания на стойност 8 трилиона паунда.

Frankfurt Main Finance, който популяризира германския финансов център, заяви, че очаква 750 до 800 милиарда евро активи да се прехвърлят само там, до голяма степен през това тримесечие.

Около 2000 нови европейски постове са създадени от компаниите за финансови услуги в отговор на Брекзит, като Дъблин, Люксембург, Франкфурт и Париж са най-популярните места, казва EY.

Прогнозите за стотици хиляди финансови работни места в Обединеното кралство, които се преместват в ЕС, не са се материализирали още и Банката на Англия очаква около 4000 работни места да се преместят до 29 март.

"Докато позиции без съмнение ще се бъдат преместени от Обединеното кралство, много фирми местят само тези служители, които се считат за такива от съществено значение и продължават да наемат на местно ниво, взимайки предвид колко е скъпо преместването на служителите", казва Али.

Осъществените до сега прелокации ще бъдат само "върхът на айсберга", ако се случи Брекзит без сделка, казва EY.