Ако някой си помисли, че в момента ситуацията на американския фондов пазар не е много положителна, ще се окаже прав. Второто тримесечие на годината започна лошо за американските акции, като според Bloomberg са отчели най-лошото си представяне от април 1929 година насам.

Индексът S&P 500 записа спад от 2,2%, като по-голямо намаление при него е имало едва преди 89 години - в рамките на 2,5 на сто.

А тогава това е само прелюдия преди наречената по-късно Голямата депресия. Разбира се, трябва да се отчете и това, че тогава в S&P 500 влизат само 90 акции.

Причините началото на третото тримесечие да е долкова трудно за фондовия пазар са няколко. В това число влизат новите тарифи, въведени от Китай върху американския внос, както и критичните коментари от страна на американския президент Доналд Тръмп по адрес на Amazon.

Търговията на ценните книжа не изглежда много по-добре, ако се вземе само първият ден на новото тримесечие. Само за този ден те изгубиха най-много от стойността си от първия ден на октомври 2011 година, когато акците поевтиняват с 2,8 на сто.

Снимка 348818

Източник: Bloomberg