Bitcoin претърпя динамична седмица и само в рамките на часове успя да "изтрие" почти целия ръст, който натрупа през последните дни.

Новата вълна от инвестиции в криптовлутата повиши цената ѝ до близо 14 000 долара в сряда, което беше най-високото равнище от януари 2018 година.

Бързо след това дигиталните пари обърнаха курса си в рамките на минути и това постави цената им на същото ниво отпреди 5 дни.

В четвъртък цената се срина с 19%, а по време на ранната търговия в петък се възстанови слабо с 4,2% до 11 137 долара на борсата в Хонконг. Останалите дигитални монети, като Ether и Litecoin също записаха загуби с около 14% всяка.

Снимка 431210

Волатилността е на най-високото си равнище от началото на 2018 година, когато bitcoin балонът се спука, пише Bloomberg.

Резкият скок на криптовалутата в средата на седмицата върна спомените от есента на 2017 година, когато пазарът беше обзет от мания по криптовалутата и тя достигна исторически връх. Само шест месеца по-късно обаче тя се продаваше за едва 3600 долара.

"Изглежда пазарът на криптовалути прегря вчера и не изглежда, че скоро ще се успокои", коментира Мати Грийнспан, който е анализатор от платформата eToro.

"Какъв невероятен пазар, където цената може да се срине с 15% за по-малко от час и да се върне отново към връх на следващия ден", допълва експертът.