Европейският съюз (ЕС) ще разследва осем банки за картел, свързан с търговията на евробонове. Това се случва месец, след като регулаторите разследваха друг подобен случай, свързан с търговията на облигации.

От Европейската комисия не посочват за кои банки става въпрос. От институцията обаче твърдят, че те са имали "тайно споразумение, което е имало за цел да наруши конкуренцията" при търговията с държавни облигации, емитирани от държавите в Еврозоната между 2007 и 2012 година, пише Bloomberg.

"Търговците, наети от банките, са разменяли чувствителна търговска информация и са координирали стратегиите си за търговия", посочват в изявление от европейските власти.

Това е третото такова разследване, стартирано от ЕС, което може да доведе до глобяването на някои от големите финансови институции на пазара. При предишното такова обвинени бяха Deutsche Bank, Credit Suisse и Credit Agricole.

През 2013 година подобно дело, в което се доказа, че банки са манипулирали индекса Libor. Тогава на замесените финансови институции беше наложена глоба от 1,49 милиарда евро.