S&P 500 може да падне с 10% през лятото, прогнозира Deutsche Bank. Достигането на връха на икономическия растеж в САЩ и нервността сред инвеститорите може да спре възхода на акциите, казват от германската банка, цитирани от Insider.

От началото на годината широкият индекс се покачи с над 15% и достигна 4 344 пункта — над прогнозите на анализаторите от Уолстрийт от 4 276 до края на годината. Това кара стратезите на DB да смятат, че инвеститорите са изпреварили събитията — и да очакват спад от между 6% и 10% през лятото.

Анализаторите посочват едно от основните притеснения: икономическият растеж достига своя връх след стремглавото възстановяване от пандемията. DB казва още, че анализаторите вече вероятно няма да продължат да повишават прогнозите си за отделните публични компании, което обичайно повишава цените. Инфлацията остава риск.

Корекция от 10% обаче би била здравословна за американските акции, се казва в доклада.

По-рано JPMorgan Asset Management заявиха, че очакват през второто полугодие акциите да продължат похода си, но предупредиха инвеститорите да очакват повече турбуленция.

Акциите са скъпи, но значи ли това край на бичия пазар?

Акциите са скъпи, но значи ли това край на бичия пазар?

Големите инвеститори не очакват ралито да спре