Фондовите пазари в Европа са на "зелена" територия за втора поредна сесия от началото на седмицата, следвайки рязкото повишение на токийския фондов индекс Nikkei в азиатска търговия с 2,2%.  За покачването на европейските акции голяма заслуга имат и по-добрите финансови отчети на някои водещи компании от Стария континент.

Скокът на Nikkei беше реакция на вчерашната заплаха от страна на японския финансов министър Таро Асо за възможна интервенция, целяща да ограничи поскъпването на йената. Това доведе до още по-голямо поскъпване на долара към 10-дневен връх от 109,27 йени от неговото 18-месечно дъно около 105,55 йени, ударено през миналата седмица. 

Позитивно влияние върху днешния инвеститорски риск-апетит в Европа оказват и новините от приключилата снощи среща на Еврогрупата. Въпреки че финансовите министри от еврозоната не взеха решение за отпускане на пореден транш от помощта за Гърция, те приветстваха усилията за реформи на властите в Атина и посочиха, че до следващата среща на 24-ти май ще се водят преговори за облекчаване на гръцката дългова тежест, отбелязва bnr.bg.

Това доведе до ръст на индекса Athex Composite на борсата в Атина с 2,78%.

Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,78%, следвайки вчерашно повишение с 0,5%, докато немският фондов индекс DAX се повишава с 0,48% въпреки смесени икономически данни от Германия за месец март (изненадващо понижение на индустриалното производство, но при разширяване на търговския дефицит благодарение на ръст на износа).

Френският индекс CAC40 също игнорира по-слаби данни за втората по сила световна икономика, повишавайки се с 0,37 на сто (понижение на индустриалното производство през март и прогноза на Френската централна банка за известно забавяне на икономическия растеж през второто тримесечие).

Лондонският индекс FTSE10 се повишава с 0,29% след понижение с 0,2% по време на търговията в понеделник, следвайки смесен доклад на британската статистика за търговския дефицит на Острова през март и за цялото първо тримесечие на годината.