Американският долар се променя съвсем леко спрямо еврото, паунда и йената по време валутната търговия в сряда. Участниците на пазара очакват резултатите от заседанието на Федералния резерв на САЩ.

Икономистите не прогнозират, че ръководството на американския паричен регулатор ще вземе важни решения на януарската среща, която приключва в сряда. Базовият лихвен процент вероятно ще остане на ниво 0-0,25% през следващите години и единствената точка, при която са възможни промени в обозримо бъдеще, се отнася до програмата за обратно изкупуване на активите.

Вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към това как Фед оценява последните новини относно икономиката и перспективите за нейното възстановяване, както и засилването на инфлацията, пише MarketWatch.

Пазарите обърнаха внимание и на прогнозата на Международния валутен фонд, публикувана във вторник. МВФ подобри очакванията си за динамиката на световната икономика и сега предвижда ръст на глобалния БВП с 5,5% през 2021 г., докато през октомври се очакваше да нарасне с 5,2%.

Анализаторите посочват, че като цяло прогнозата на МВФ и резултатите от срещата на Фед са отрицателни фактори за долара. "Колкото по-силна е перспективата за световната икономика, толкова по-слаб е щатският долар. Джеръм Пауъл възнамерява да даде да се разбере, че в краткосрочен план не виждат изход от меката политика и това трябва да запази долар обратно, цитира Ройтерс становище на валутния анализатор на Commonwealth Bank of Australia Джоузеф Капурсо.

Общата валута в сряда сутринта се търгува спрямо американската за около $ 1,2161 за долар в сравнение с $1,2160 за долар в края на предишната сесия.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската се е увеличила до 126,07 йени за спрямо 126,00 йени за евро.

Днес на пазара за едни долар дават 103,67 йени срещу 103,62 йени във вторник.

Британският фунт стерлинг незначително се покачва - до $1,3744 за паунд в сряда сутринта от $1,3739 за паунд в предишната търговска сесия.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, днес се покачва с 0,03%. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, е на нивото на предишната търговия.