От определен момент нататък няма връщане назад. Американският фондов пазар най-накрая достигна тази точка миналата седмица. Пазарът се надяваше, навлизайки в седмицата, че инфлацията е достигнала своя връх, че Федералният резерв скоро ще спре да повишава лихвените проценти, че дъното за индексите и акциите е настъпило.

Но публикуваните наскоро данни за индекса на потребителските цени за август показаха, че инфлацията не е "опитомена" и това попари цялата добра воля, изпращайки основните индекси в най-лошия им ден от 2020 г. насам. Тогава FedEx реши да каже на инвеститорите - седмица по-рано, имайте предвид - че печалбите ни са ужасни и че оттегляме целогодишните си прогнози.

Всичко това се случи седмицата преди Фед да се срещне, за да обсъди следващото увеличение на лихвения процент, което вероятно ще бъде още 0,75 процентни пункта. Сега няма как да се избегне това, което идва, и фондовият пазар го знае. Dow Jones Industrial Average падна с 4,1% за седмицата, докато индексът S&P 500 се понижи с 4,8%.

Най-големият губещ, напълно логично бе Nasdaq Composite, който се срина с 5,5%. "Инвеститорите са изправени пред реалността, че Фед има още работа и рискът от рецесия е висок", според Дейв Донабедиан, главен инвестиционен директор в CIBC Private Wealth US, цитиран от финансовото издание Barrons. "Не препоръчваме влагане на повече пари на капиталовите пазари. Ние проповядваме търпение".

Как са се отразявали войните на фондовите пазари?

Как са се отразявали войните на фондовите пазари?

След ужасите на войната понякога светът става по-добро място за живеене

Това изглежда противоречи на максимата, че често си струва да бъдем оптимисти, когато всички прогнозират най-лошото. Джейсън Гьопферт от Sundial Capital Research отбелязва, че по-малко от 1% от акциите в S&P 500 завършиха нагоре във вторник, нещо, което се е случвало само 28 други пъти от 1940 г. насам. Индексът обаче, печели средно 15,6% през следващите 12 месеца и е бил по-високи в 79% от времето.

Така че това възможност за покупка ли е?

Не бързайте толкова! Понякога пазарът може да стане "суперпродаден", отбелязва Дъг Рамзи, главен инвестиционен директор в Leuthold Group. Това може да бъде прелюдия към по-нататъшни спадове, какъвто беше случаят през 1998 г.; през 1987 г., преди "Черния понеделник"; и преди най-лошите разпродажби на мечия пазар през 1973-74 г.

"Прекомерно свръхпродадените условия са предшествали повечето от най-лошите краткосрочни сривове на пазара", обяснява Рамзи. Шансовете за подобен срив се увеличават.

Федералният резерв изглежда твърдо решен да овладее инфлацията и това може да означава, че лихвите ще се повишат много. Докато преди инвеститорите се тревожеха за крайна лихва от 3,5%, сега те говорят за над 4% или дори 5%. И след като Фед стигне дотам, вероятно ще остане там, вместо да започне незабавно да намалява лихвите.

И все пак мечите пазари обикновено не свършват - а бичите пазари не започват - докато Фед не започне да облекчава монетарната си политика, според Ед Клисолд, главен американски стратег в Ned Davis Research, а понякога чак след второто намаление на лихвите.

Когато мечият пазар е приключил, преди Фед да е приключил с повишаването на лихвените проценти, обикновено възниква втори мечи пазар.

"Историята твърди, че цикълът на затягане ще причини повече болка на фондовия пазар", пише Клисолд. Дори това да се окаже грешно, не е време да бъдете герой.

Кои акции ще се възползват от по-слаб долар?

Кои акции ще се възползват от по-слаб долар?

Има два фактора, които се очаква сериозно да натежат върху зелените пари

Стратегът на Nordea Asset Management Себастиен Гали отбелязва, че инвеститорите трябва да се опитат да идентифицират компании, които са "атрактивно оценени решения с по-нисък риск от спад, които са устойчиви на множество сценарии и стилове", дълъг начин да се каже качествени акции.

"Това, към което можем да се стремим, е да управляваме тези сложни рискове и да започнем да позиционираме за следващите няколко тримесечия при правилната оценка", заключава той.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.