Фондовият пазар не е просто скъп, той е изключително скъп. И въпреки това историята показва, че може да постигне впечатляващи печалби от текущото ниво. Или поне 15% ръст за годината, ако се обърнем към историята, според някои пазарни наблюдатели.

Поскъпването може да се случи, защото инвеститорите все повече очакват Федералният резерв да задържи по-нататъшните увеличения на лихвените проценти, които имат за цел да охладят икономиката, но създават проблеми за акциите, ако темпът на инфлация вече е намалял. Също така в помощ на пазара е фактът, че акциите на Big Tech скочиха поради надеждата, че изкуственият интелект ще направи съществуващите продукти по-привлекателни и ще отвори вратата за нови.

Кои са най-добре представилите се фондове на родния капиталов пазар от началото на годината?

Кои са най-добре представилите се фондове на родния капиталов пазар от началото на годината?

Както съветва гениалния Уорън Бъфет на инвестирането трябва да се гледа като на маратон, а не като на спринт

Сега S&P 500 се търгува при около 18 пъти общата печалба на акция, която се очаква компаниите, съставляващи го, да донесат през следващите 12 месеца, доста над историческата средна стойност от около 15 пъти. Но това не отразява напълно колко скъпи са станали акциите, особено като се има предвид, че съотношението е оставало над 20 за дълги периоди в миналото.

Дали оценката на акциите е безумно висока има много общо с нивото на лихвените проценти. При търгуване на индекса при 18 пъти по-голяма печалба, инвеститор може да очаква около $5,50 годишна печалба на акция за всеки $100, които инвестира в него.

Тези 5,5% са само с 1 процентен пункт повече от около 4,5%, които инвеститорите могат да получат от държането на сигурен 10-годишен американски държавен дълг. Тази допълнителна възвращаемост, известна като рискова премия за акции, е близо до 20-годишно дъно, според Morgan Stanley, далеч под дългосрочната средна стойност от по-близо 3 процентни пункта.

Ако премията беше на историческото средно ниво, доходността на S&P 500 би била 7,5%. Това е еквивалентно на търговията с индекса при 13,3 пъти прогнозираната печалба, или далеч под сегашните 18 пъти - знак, че фондовият пазар е страшно скъп.

И все пак историята показва, че когато рисковата премия на капитала е толкова ниска, колкото е сега, акциите са имали тенденция да нарастват с двуцифрени проценти през следващата година. Когато рисковата премия на S&P 500 е между нула и 1%, средното му движение за следващата година е малко над 12% печалба, според статистически данни на RBC.

Именно когато рисковата премия на капитала е отрицателна, като акциите носят по-ниска доходност от S&P 500, индексът продължава да намалява през следващата година.

Това не се случва сега. Има много причини, поради които хората биха купили акции дори с тясна премия за капиталов риск.

Време ли е за нисковолатилни фондове?

Време ли е за нисковолатилни фондове?

Има два основни начина за изграждане на портфолио с цел намаляване на риск - и резултатите могат да бъдат много различни

Днес пазарът е уверен, че през следващите няколко години печалбите ще се окажат значително по-високи от прогнозите на Уолстрийт, отчасти защото това се случва напоследък. Икономиката продължи да расте, противопоставяйки се на очакванията, че усилията на Фед за борба с инфлацията ще доведат до рецесия, което ще помогне на приходите да надминат прогнозите на анализаторите. Добавяне към оптимизма са очакванията, че Big Tech ще отчете двуцифрен годишен ръст на печалбите си през следващите няколко години.

Вероятността този благоприятен сценарий да се осъществи означава, че анализаторите в крайна сметка ще повишат своите прогнози за печалбите. Ако цените на акциите останат там, където са, съотношението цена/печалба на S&P 500 ще бъде по-ниско от текущото, което прави пазара да изглежда по-евтин.

Доходността на печалбите ще се повиши, докато доходността на облигациите може да спадне, което допълнително ще увеличи премията за риск от акции. 10-годишната доходност вече е намаляла с около половин процентен пункт от многогодишния си връх, който достигна през октомври. Средният годишен темп на инфлация се очаква да бъде само около 2% през следващите 10 години, което предполага, че доходността на облигациите може да спадне.

"Инерцията надолу в 10-годишната доходност трябва да се натрупа (и това ще бъде попътен вятър за акциите)", пише Том Есайе от Sevens Report, цитиран от финансовото издание Barrons.

Инвеститорите вече търсят как да се позиционират за това. Главният стратег на RBC за акции в САЩ, Лори Калвасина, написа в понеделник, че в разговорите с клиенти "инвеститорите са искали да проучат какви [акции] да притежават, ако доходността достигне своя връх".

Могат ли акциите да се повишат? Това е разумно очакване.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.