Хърватия е изпратила писмо, в което правителството на страната посочва готовността ѝ да влезе в механизма ERM II и след това да стане част от Еврозоната.

Министър председателят на страната Андрей Пленкович обяви по-рано тази седмица, че Загреб има готовността да изпрати писмото до края на седмицата. По неговите думи Хърватия вероятно ще приеме еврото най-рано през 2023 година.

"Смятам, че нашите аргументи и поетите ангажименти в ключови области, които са част от стратегията за въвеждане на еврото, са добре приети", посочва премиерът, цитиран от Emerging Europe.

"Важно е да направим тези реформи в областите, в които това е необходимо. Това са банковият надзор, по-ефективната държавна администрация, както и някои въпроси, свързани със статистиката. Всички тези мерки бяха добре приети и очаквам да получим положителна реакция от нашите партньори", допълва Пленкович.

Хърватия тръгна по стъпките на България по пътя към еврото

Хърватия тръгна по стъпките на България по пътя към еврото

Полша, Унгария и Чехия обаче все още отлагат влизането си във валутния съюз

В края на миналия месец Загреб подаде заявка и за установяване на тясно сътрудничество с Европейската централна банка. Това е част от изискванията за влизането на страната в ERM II.

Към същото пристъпи и правителството в България през юли месец подаде заявление за установяване на тясно сътрудничество с централната банка.

Това действие дойде след като Еврогрупата даде положителен отговор за намеренията на София за членството в банковия съюз и за влизането на страната ни в механизма ERM II.

Хърватия може да влезе в "чакалнята" на Еврозоната до една година

Хърватия може да влезе в "чакалнята" на Еврозоната до една година

Следващата седмица Загреб подава писмо с намерението си да влезе в ERM II