Правителството на Хърватия ще изпрати писмо, свързано с намерението си да влезе в механизма ERM II, който е формална стъпка към приемането на еврото. Това е обявил премиерът на страната Андрей Пленкович.

"Трябва да изпратим писмото в средата на следващата седмица", е коментирал министър-председателят пред HRT, цитиран от сайта SeeNews.

Пленкович коментира темата след скорошното си посещение в Брюксел, където обсъди стратегията на Хърватия за влизане в единния валутен съюз с ръководителя на Европейската централна банка Марио Драги, с европейския комисар Валдис Домбровскис, с президента на Еврогрупата Марио Сентено и с председателя на Работната група за Еврогрупата Ханс Вейлбриф.

"Мисля, че проведохме много добри консултации с ЕЦБ и Комисията, като посочихме няколко области на реформи, върху които да работим през следващите години", коментира още премиерът.

Хърватия тръгна по стъпките на България по пътя към еврото

Хърватия тръгна по стъпките на България по пътя към еврото

Полша, Унгария и Чехия обаче все още отлагат влизането си във валутния съюз

Преди време през журналисти той заяви, че от Брюксел смятат за възможно Хърватия да влезе в ERM II в рамките на година.

В края на май страната официално подаде заявка за установяване на т.нар. тясно сътрудничество с ЕЦБ. Това е част от изискванията за влизането на валутния механизъм преди приемане на еврото.

През юли месец миналата година България също предприе действия по установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ. Тогава правителството пристъпи към това, след като Еврогрупата даде положителен отговор за намеренията на София за членство в банковия съюз и ERM II.

Тясното сътрудничество с ЕЦБ беше сред ангажиментите, които България пое като предварително условия за влизане във валутния механизъм.