Telefonica SA, Orange SA, Vodafone Group Plc.? Не, най-добре представящият се на борсата телеком оператор в Европа е Masmovil Ibercom SA - сравнително малка компания спрямо конкуренцията, разказва Bloomberg.

И въпреки размера си, телекомът, базиран в Сан Себастиян, Испания, надмина всички, печелейки си четвъртото място в страната чрез сливания, дълг, инвестиции в оптична интернет свързаност и агресивни цени. Така цената на акциите скочиха със 127% тази година, докато индексът Stoxx Telecom поевтиня с 3.4% през същия период.

Огромният интерес на инвеститорите към малък доставчик почти без широколентов достъп в страна, в която се гордее с една от най-големите оптични мрежи в Европа, може да изглежда противно на здравия разум. Но Masmovil привлича интереса, като се позиционира като лоу-кост доставчик в страна, в която тримата големи играчи са фокусирани върху по-богатите клиенти.

Растежът на компанията е движен от една проста маркетингова стратегия: предложения за клиентите без излишни украшения и без да включват по-скъпо съдържание, като цените им са сред най-евтините на пазара. Masmovil има и агресивна стратегия, която представлява изграждането на интернет мрежа в малките градове и селските райони, които не привличат интереса на най-големите доставчици в страната. Компанията има и търговско споразумение с Orange, което й позволява да покрие по-големи урбанизирани райони.

И въпреки че конкурентите започват да отвръщат на удара и да предлагат свои пакети на ниските цени, повечето анализатори не изглеждат притеснени. Очаква се на 13 септември компанията, която има пазарна оценка от 1.2 милиарда евро, да представи отчета си за първото полугодие.