Американските борсово търгувани фондове имаха силна 2023 г., привличайки около 580 милиарда долара нетни притоци от активи, което доведе до рекордните 8,1 трилиона долара към 27 декември, според данни на FactSet.

ETF-те, проследяващи бенчмарка S&P 500 с голяма капитализация, който се повиши с 24,6% тази година, са отбелязали най-силните нетни притоци през 2023 г. сред близо 700-те фонда, проследявани от MarketWatch, според данни на FactSet.

SPDR S&P 500 ETF Trust SPY, най-големият и най-стар ETF в света с управлявани активи от $493 милиарда, регистрира най-големите нетни потоци от над $47 милиарда тази година до момента, следван от VOO на Vanguard S&P 500 ETF с $41 милиарда и iShares Core IVV на S&P 500 ETF 36 милиарда долара за същия период, според данни на FactSet.

По отношение на представянето от началото на годината фондовете, свързани с технологиите, показаха забележителен обрат през 2023 г., след като се сблъскаха с бурен мечи пазар предходната година. Някои от ETF-те, проследяващи тежкия технологичен индекс Nasdaq 100 NDX, както и акциите на полупроводниците, завършиха 2023 г. с печалби от повече от 50%, благодарение на покачването на акциите от "Великолепната седморка".

Как и защо да инвестирате в дивидентни ETF-и и кои са най-добрите през октомври

Как и защо да инвестирате в дивидентни ETF-и и кои са най-добрите през октомври

Пacивнитe индeĸcни фoндoвe имaт нaй-ниcĸитe ĸoeфициeнти нa paзxoдитe

Fidelity Blue-Chip Growth ETF FBCG скочи с 58,7% през 2023 г., за да се превърне в най-добре представящия се фонд в САЩ, с изключение на ETN и продукти с ливъридж, според данни на FactSet.

WisdomTree U.S. Quality Growth Fund QGRW се повиши с 56,2% тази година, докато Invesco QQQ Trust Series I QQQ се повиши с 55,6% през 2023 г. Печалбите във всички тези фондове бяха подхранвани от масивно рали на технологични акции с мега капитализация като Apple и Nvidia Corp. NVDA, които са нараснали съответно с 49% и 239% тази година, според данните на FactSet.

Ще продължат ли тези ETF стратегии да процъфтяват през 2024 г.? Ще се появят ли други, които да осигурят по-голяма възвръщаемост през следващата година? Ето как един анализатор на CFRA ETF вижда оформянето на нещата през новата година.

Технологично ориентираните ETF за растеж ще продължат да се открояват през 2024 г

Скорошното силно представяне на технологичните и ориентираните към растеж ETF-и вероятно ще продължат през 2024 г., макар и с по-висока волатилност, според Аникет Улал, старши вицепрезидент и ръководител на ETF данни и анализи в CFRA.

Таблицата по-долу обобщава най-добре представящите се ETF подкатегории през 2023 г., с изключение на ETF с ливъридж и обратните ETF. Най-добрите ETF сектори включват теми, свързани с технологиите и растежа, като финтех, криптовалута, полупроводници, софтуер и метавселена. "Тези теми е много вероятно да продължат да имат силна година през 2024 г.", каза Улал.

Едно притеснение за инвеститорите е дали ETF, свързани с технологичните сектори, могат да продължат да поскъпват през 2024 г. Но анализаторите на CFRA смятат, че някои от най-големите технологични фирми имат силни баланси и парични потоци, така че те трябва да бъдат "сигурни убежища" с "наклон към растежа" следващата година.

"Въпреки неотдавнашния ръст, управляван от изкуствения интелект, технологичният сектор все още се разраства до своя мултипликатор, а ETF като Technology Select Sector SPDR Fund XLK все още нямат пенливи коефициенти", каза Улал в петъчна бележка за клиент.

Междувременно огромните количества пари в брой, паркирани във фондовете на паричния пазар в САЩ, също биха могли да продължат ралито на бичия пазар през следващата година.

Към 20 декември все още има 5,9 трилиона долара във фондове на паричния пазар в САЩ, според данни, събрани от Института за инвестиционни компании. Но като се има предвид ралито на фондовия пазар през 2023 г. и "вероятният обрат" към намаляване на лихвените проценти през следващата година от Федералния резерв, Улал и неговият екип виждат, че инвеститорите преместват пари от подобни на пари инструменти и мигрират обратно към портфейли 60/40 до увеличаване на експозицията им в акции през следващата година, пише той.

Продължаващ растеж на ETF, базирани на опции

ETF, използващи стратегии, базирани на опции, като например ETF с покрити колове или ETF с дефиниран резултат, придобиха експлозивна популярност през 2023 г. Те имат "дългосрочна устойчивост" в поддържането на интереса на инвеститорите през следващата година, каза Улал.

По-конкретно, най-големият ETF с покрит кол в САЩ, JPMorgan Equity Premium Income ETF JEPI с $31 милиарда, е отбелязал нетни притоци от $13 милиарда през изминалата година и е сред първите пет фонда, привличащи най-много капитал през 2023 г., според данните на FactSet .

ETF с покрити колове или ETF с опционен доход е фонд, който използва стратегия за опции, наречена покрити колове, за генериране на приходи чрез събиране на премии. При покрита кол търговия инвеститорите продават кол опция за актив, който притежават, което дава на купувача на опцията правото, а не задължението, да закупи актива от тях на определена цена "страйк" на или преди определен дата.

Когато цената на актива се понижи и не достигне "страйк" цената преди датата на изтичане, кол опцията ще изтече, но инвеститорите все още могат да запазят премията като свое изплащане.

Ето защо стратегията за покрити колове обикновено се представя добре в странична или нестабилна пазарна среда, тъй като инвеститорите ще бъдат компенсирани, ако се откажат от печалбата в акции с по-висока премия за опции.

Повече за ETF с покритие: Този тип ETF е предназначен да хеджира срещу нестабилност и да помогне на инвеститорите да се ориентират в бурен фондов пазар

Улал приписва нарастващата популярност на ETF, базирани на опции, на успеха на JEPI, както и на ETF фирмите, които безмилостно разширяват своите пакети с покрити колове и буферни ETF през 2023 г., въпреки че тези стратегии са склонни да се представят по-слабо на бързо растящ фондов пазар.

"Потоците вероятно са умерени [през 2024 г.] в сравнение с това, което видяхме през изминалата година, но не мисля, че потоците ще бъдат отрицателни или тази категория ще изчезне", каза Улал в последващо интервю за MarketWatch. "Това, което се случва, е, че има инвеститори, които са готови да търгуват или да пожертват част от представянето на акцията за доходи или защита от спадове."

На този фон Улал вижда базираните на опции ETF стратегии да продължат да растат през 2024 г., въпреки че ще бъдат подложени на изпитание, ако настоящата тенденция на бичия пазар продължи.

ETF на нововъзникващи пазари без съпротивление, свързано с Китай

Според Улал, инвеститорите в ETF може да поискат да "отделят" експозицията си на нововъзникващи пазари, като преразгледат свързаните с Китай активи в своите ETF портфейли.

Този ETF гарантира на инвеститорите нулеви загуби

Този ETF гарантира на инвеститорите нулеви загуби

Предложението не е за тези, които търсят висок риск

Да имаш висока експозиция към Китай в холдинги на нововъзникващи пазари беше предизвикателство за инвеститорите в ETF през 2023 г., тъй като Китай се представи значително по-слабо от другите развиващи се пазари тази година поради по-бавно от очакваното икономическо възстановяване след Covid, слабост в сектора на имотите в страната и геополитически напрежение със САЩ, каза Улал.

Експозицията към Китай в два от най-популярните ETF на нововъзникващи пазари, Vanguard FTSE Emerging Markets ETF VWO и iShares Core MSCI Emerging Markets ETF IEMG, възлиза съответно на 31% и 24,4%, според данните на FactSet. На свой ред VWO се е повишил с 8,3%, докато IEMG е нараснал с 10,7% през 2023 г.

Междувременно SPDR S&P China ETF GXC се срина с 12,8% през 2023 година, според данните на FactSet. Но iShares MSCI Emerging Markets ex China ETF EMXC, който няма експозиция към Китай, е напреднал с 18,9% през същия период.

Една от възможностите за инвеститорите би била да калибрират своята експозиция чрез комбиниране на ETF на нововъзникващи пазари без Китай като EMXC с ETF, фокусирани върху Китай, каза Улал.

Като алтернатива, инвеститорите биха могли да изградят "EM ръкава" на своите портфейли със специфични за страната ETF или да използват активни ETF като KraneShares Dynamic Emerging Markets Strategy ETF KEM, тъй като експозицията на този фонд в Китай се коригира динамично въз основа на фундаментални, оценъчни и технически сигнали, посъветва още експертът.

Нарастващо търсене и конкуренция в категорията на ETF активни облигации

Секторът на ETF с фиксиран доход в САЩ е доминиран от фондове, които пасивно проследяват съкровищни облигации като 10-годишните съкровищни облигации, при които напоследък се наблюдава спад на доходността като дискусии около пътя на лихвения процент на Фед и възможно завъртане към намаляване на лихвените проценти, продължават да заемат централно място през 2024 г.

Но MarketWatch съобщи миналата седмица, че търсенето на ETF с активни облигации се е увеличило, като Vanguard стартира два нови фонда за активни облигации по-рано през декември на 2023 г. Желанието за активни облигационни ETF-и сред клиентите на фирмата е нараснало значително през последните две години, каза пред MarketWatch Джон Кроук, ръководител на активно управление на продукти с фиксиран доход на Vanguard.

Междувременно фирмите, които доминират в категориите ETF индексирани и активни облигации, са различни, отбеляза Улал. В категорията ETF за индексирани облигации Vanguard се конкурира с традиционните съперници BlackRock и State Street, докато в категорията ETF за активни облигации, където сега разширява отпечатъка си, Vanguard се конкурира с мениджъри като JPMorgan, First Trust и PIMCO.

"Тази конкуренция ще окаже натиск върху настоящите играчи, но ще бъде добра за инвеститорите и ще бъде важна тенденция за наблюдение през следващата година", каза Улал.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.