Пионерът и доставчикът на най-голямата в света гама от буферни борсово търгувани фондове (ETF), или ETF-и с дефиниран резултат, пусна нов продукт, който може да осигури на инвеститорите 100% защита срещу загуби на фондовия пазар, както и потенциални печалби с таван за период от две години.

Innovator Equity Defined Protection ETF (TJUL), "първият по рода си" фонд, има за цел да предложи на инвеститорите възходящата възвръщаемост на SPDR S&P 500 ETF Trust до 16,62% таван, и пълен буфер срещу неговия спад за двугодишен период, според изявление на компанията във вторник.

Ръстът отново е на мода. Няколко ETF-а за пазарна експозиция и диверсификация

Ръстът отново е на мода. Няколко ETF-а за пазарна експозиция и диверсификация

Тази година имаше огромно възраждане на големите мегатехнологични акции

"Видяхме, че клиентите държат твърде много пари и причината за това е, че се страхуват да навлязат на пазара или не могат да понесат краткосрочното усвояване и краткосрочната волатилност, която идва заедно с капиталовото инвестиране", каза Тим Урбанович, ръководител на изследователската и инвестиционна стратегия в Innovator ETFs. "Това, което искахме да направим, е наистина да предоставим начин на инвеститорите да получат пари извън линията, да влязат на пазара и да знаят, че имате 100% защита от негативната страна."

Стратезите в Innovator ETFs виждат нарастващо количество парични средства, които се преместват в свързани с пазара CD-та, пари в брой, банкови депозити и фиксирани индексирани държавни ценни книжа, когато инвеститорите са изправени пред несигурни пазарни условия на фона на лепкава инфлация и повишения на лихвените проценти от Федералния резерв.

Няколко нестандартни индикатори за прогнозиране на рецесия

Няколко нестандартни индикатори за прогнозиране на рецесия

Колко по-добре би било да знаем къде отиваме, а не къде сме били...

Това означава, че има голямо търсене на буферни ETF-и като TJUL, които имат "потенциал за възвръщаемост значително по-висок с тази стратегия, отколкото всяка друга опция", каза Урбанович пред MarketWatch в телефонно интервю в четвъртък.

Междувременно, за разлика от фиксираните индексирани анюитети и свързаните с пазара CD-та, се очаква TJUL да предостави на инвеститорите изгодно данъчно третиране. Той не носи банков кредитен риск, тъй като фондът не е подкрепен от вярата и кредита на емитираща институция и не изисква минимална инвестиция.

Ще видим ли августовски срив за пазарите?

Ще видим ли августовски срив за пазарите?

Както е казал Уорън Бъфет - "Страхувай се, когато другите си алчни!"

"Виждаме доста голямо данъчно предимство за стратегията по отношение на парите в брой, подобни на пари инструменти и съкровищни бонове, където тези стратегии изплащат лихва, която ще бъде обложена с данък върху обикновения доход", каза Урбанович. "С тази стратегия няма разпределения, които се извършват, така че тя наистина позволява на клиентите повече контрол върху това кога плаща данъци, стига да държат ETF-а за една година, тази печалба ще се облага с данък върху дългосрочна ставка на капиталовата печалба."

Буферните ETF-и се появиха преди години като изключителни опции за инвеститори, които искат да управляват нестабилността на пазара. Въпреки това, те станаха особено известни през тази година и се появи по-нататъшен растеж, след като BlackRock, най-големият мениджър на активи в света, наскоро дебютира с първите си два буферни фонда, iShares Large Cap Moderate Buffer ETF и iShares Large Cap Deep Buffer ETF.

Съветите на великите инвеститори

Съветите на великите инвеститори

Какво съветват Бъфет, Джордж Сорос, Стенли Дръкенмилър и други?

Чарлз Шампан, ръководител на стратегията за ETF-и в Allianz Investment Management, каза, че фондовите мениджъри на буферни ETF обикновено използват стратегия, базирана на опции. "Начинът, по който го правим, е, че купуваме кол дълбоко в парите, така че това ни дава дълга експозиция към акции. И след това наслагваме пут-спред върху това, което създава този буфер надолу, и след това продаваме кол, което след това определя тази горна граница на печалба."

Инвеститорите ще обмислят закупуване на кол опции, ако са оптимисти за перспективите на основните акции. С други думи, ако пазарът се покачи, те ще купуват акциите в бъдеще на днешните цени. Когато продават кол опция, те продават правото за закупуване на основни акции на определена цена преди определена дата. Ако цената остане същата или спадне, инвеститорите ще запазят премията като печалба. Бичият пут спред се използва, когато търговецът на опции смята, че цената на основната ценна книга ще се повиши преди изтичането на пут опциите.

Като сравнително по-нов мениджър на активи в пространството на буферните ETF-и, стратезите в Allianz Investment Management (AllianzIM) отбелязаха голям ръст в своя ETF бизнес с дефинирани резултати миналата година, когато и фондовият, и пазарът на фиксирани доходи се сринаха.

Те започнаха 2022 г. с над 342 милиона долара активи под управление и завършиха годината на около 800 милиона долара. Въпреки това инвеститорите започнаха да се насочват към буферни ETF през 2023 г. поради липса на убеденост за пазарите, което доведе пакета на фирмата до приблизително 1,3 милиарда долара към 14 юли, според данни на AllianzIM, споделени с MarketWatch.

Например, AllianzIM U.S. Large Cap Buffer 20 January ETF, който е предназначен да осигури низходящ буфер от 20% срещу пазарни спадове за период от 12 месеца, се е повишил с 10% досега тази година, в сравнение с 18,2% печалба в SPDR S&P 500 ETF Trust, според данни на FactSet.

Въпреки това, този популярен тип ETF може да не е подходящ за инвеститори, които имат "висока толерантност към риска" или не вземат предвид отрицателните резултати от своите капиталови позиции, предупреди Шампан.

"Тези продукти не са предназначени за инвеститори, които търсят алфа генериране за своето портфолио или са наистина настроени нагоре с краткосрочен поглед върху пазарите. Те са предназначени повече за инвеститори, които искат да играят на пазарите на акции, но не искат да поемат всички рискове, свързани с това", каза той пред MarketWatch по телефона в четвъртък.

Междувременно, някои склонни към риск инвеститори биха предпочели да държат съкровищни бонове, които все още са едно от най-сигурните места за съхраняване на спестяванията им и печелене на лихва в краткосрочен план, тъй като лихвеният процент по 3-месечните съкровищни бонове стои на 5,40%, докато 2-годишните съкровищни бонове носят 4,85% след достигане на ниво, невиждано от 16 години по-рано тази година, според данните на FactSet.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари