Кога е най-добрия момент да се купува един актив?

Три са изискванията, според експерти, за да направите една добра инвестиционна покупка - силен спад и голяма обезценка в цената (налице при рипъла, биткойна, етериума и другите криптовалути); активите да са мразени (налице, всички банкери, а вече и основна част от инвестиционната общност мразят криптовалутите и говорят за нулеви нива); и на трето място - наличие на доказателства за промяна на низходящия тренд (тук все още няма потвърждение).

Сега, ще разгледам случващото се при криптовалутите, в търсене на доказателства, дали има потвърждение за покупката им, въз основа на представените три критерия...

По изискване номер едно...

Криптовалутите, отбелязаха изключително силен и драматичен спад, през последните седмици. Причините бяха много и най-разнообразни. От коментарите на Кристин Лагард и призива й за по-сериозна регулация, до продължаващите изказвания на водещи инвестиционни гурута, че криптовалутите би следвало да струват "нула".

Биткойнът, поевтиня до нива от 6 000 долара и след моментен възход и неуспешен пробив на психологическата граница от 10 000 долара, отново се връща за тест на нивото от 6 000 долара.

От върха си в средата на декември на миналата година, криптовалутата е загубила близо 60% до момента. Биткойнът обаче, не е единствената валута с подобни загуби. Етериумът, поевтиня от върха си от над 1 200 долара до около 400 долара, а рипълът загуби още повече - от близо 3 долара, за монета, до близо 50 цената.

Или по първото изискване - за наличие на потенциал за покупка на един актив, налице е потвърждение, предвид изключително драматичното поевтиняване на дигиталните валути с по над 60% от техните пикове...

По отношение на второто изискване - криптовалутите да са мразени.

Тук също е налице сериозен сигнал. Не спират мненията на водещи експерти и анализатори, че криптовалути, като биткойн, могат да са се насочили към нулата. Водещи експерти, все по-често правят аналогия с пукането на интернет балона през 2000-та година, като припомнят на инвеститорите, че на технологичния индекс, му бяха нужни цели 17 години, за да се върне при най-високите си стойности от преди това.

Или казано по друг начин, омразата сред инвеститорите, определено достига доста високи нива - тоест имаме потвърждение и по този сигнал.

Да е налице промяна на низходящия тренд, или консолидация

И идваме до третото изискване за добри сделки, при което все още няма потвърждаващ сигнал, предвид на продължаващото поевтиняване на криптовалутите. И то е - спадът да е спрял и да е налице поне консолидация, ако не по-сериозно повишение.

Всъщност, според техническия анализ има едно правило - дъната и върховете винаги се тестват.

Или инвеститорите, които обмислят покупка на някоя криптовалута, е по-добре да не бързат. Те ще имат втори шанс, веднъж, след като ръстът на дигиталните валути се възобнови. А именно - потенциалния тест на дъната, след като криптовалутите се оттласнат нагоре от най-ниските си стойности...

Защо Ви е да си купувате криптовалути в момента, когато техния спад все още не е приключил и никой не знае, до къде ще се простре спада?

Не е ли по-добре да изчакате, да видите къде ще са дъната, криптовалутите да проявят признак на сила и оттласване от тези дъна. И да си купите биткойн, или друга валута, при потенциално ново понижение и тест на най-ниските достигнати стойности? Всеки сам за себе си може да отговори на тези въпроси...

Как стоят нещата при биткойна и етериума от техническа гледна точка?

Цената на биткойна и много от останалите криптовалути, като например етериумът и рипълът, вече е далеч под 200-дневната SMA. И то много под 50-дневната пълзяща средна величина, която застрашително се приближава към 200-дневната, по пътя към така нареченото "смъртоносно пресичане".

Или докато чакаме "смъртоносно пресичане", то определено може да се каже, че основните криптовалути, са сериозно препродадени.

Снимка 350891

 

Няма как да не отбележа, че от техническа гледна точка, при биткойна, се формира нещо, като тройно дъно, за което е необходимо криптовалутата да остане трайно над 6 000 долара. Разбира се, ясно се откроява и стесняващ се триъгълник, близо до долната граница на който сме в момента!

Етериумът, също е при ключово ниво от 400 долара, което дълго ограничаваше ръста на криптовалутата, а в момента, това ниво може да се превърне в ключово ниво на подкрепа (макар и да бе пробито моментно).