Компаниите от индекса S&P 500 страдат от рецесия на приходите за пръв път от 2017 г. насам, като спадът им се отчита вече за второ последователно тримесечие, след като през второто тримесечие печалбите спаднаха с 0,35% и с 0,29% през първото, предаде MarketWatch.

Анализаторите от медията откриват, че този спад е движен основно от пет гиганта през първите шест месеца на годината, сред които са Apple, Boeing, Exxon Mobil, Facebook и Micron Technology. Причините за негативните резултати за всяка от тях са различни, което означава, че не се наблюдава само един фактор, който засяга всички отрасли.

Boeing 737 Max може да остане още по-дълго на земята след спор между щатските и европейски регулатори

Boeing 737 Max може да остане още по-дълго на земята след спор между щатските и европейски регулатори

Проблемите на американската компания продължават

За лошото представяне на Boeing е отговорно спирането на полетите на модела 737 Max, след като с тях станаха два инцидента, довели до няколкостотин жертви. Освен това, от компанията обявиха, че ще понесат още по-високи производствени цени за този модел самолети, а в крайна сметка от Boeing отчетоха нетна загуба от 3,3 млрд. долара през второто тримесечие след печалба от 1,9 млрд. долара година по-рано.

Ниските цени на петрола доведоха до спад на печалбите на Exxon Mobil през второто тримесечие, а компанията очаква тази тенденция да се запази, което вероятно ще доведе до слаби резултати и през третото. Exxon посочи, че са постигнали "най-ниските приходи от химически продукти за последното десетилетие" в последния си отчет, като постъпленията им са спаднали с 34%.

Петролният картел намали за четвърти път в последните пет месеца прогнозата за търсенето

Петролният картел намали за четвърти път в последните пет месеца прогнозата за търсенето

Мрачна перспектива за цените пред Саудитска Арабия

Макар че други компании от енергийния сектор се представят още по-зле, пазарната капитализация на Exxon и големият дял на компанията в S&P 500 означават, че резултатите ѝ оказват силно въздействие върху целия индекс. Noble Energy например отчете спад на постъпленията от 158%, но оказва значително по-малък ефект върху S&P 500.

Ситуацията е подобна в случая на Apple, които не са най-слабо представящият се технологичен представител (спадът на печалбата е от 16,4% на годишна основа през първото тримесечие), но компанията оказва най-силно въздействие върху S&P 500. За цялото полугодие приходите на гиганта се понижават с 14,7%, основно заради опита ѝ да продава колкото се може по-скъпи смартфони. Компанията беше засегната и геополитическото напрежение с Китай.

Apple увеличава производството на iPhone 11

Apple увеличава производството на iPhone 11

Заради високото търсене

Резултатите на Facebook и Micron Technologies говорят за други проблеми в технологичния сектор. Facebook беше глобена с 5 млрд. долара през първото полугодие от Федералната комисия по търговията, като сумата ще бъде поделена през първата и втората половина на годината. А гигантът продължава да изпитва проблеми с регулаторите на глобално равнище, така че вероятно това няма да е единственият път, в който ще трябва да задели пари за изплащане на глоби.

Приходите на Micron Technologies спаднаха заради пониженото търсене на чипове, дължащо се на високите инвентории в сектора. Освен това Micron отчете много добро представяне през изминалата година, поради което през всяко от първите две тримесечия на настоящата приходите на компанията се понижаваха с по 50%.