Френският президент Еманюел Макрон заяви, че еврото не е "ясна алтернатива" на долара, благодарение на международните "силни страни" на американската валута.

"Досега не успяхме да направим еврото толкова силно, колкото долара. През последните години направихме чудесна работа, но все още не е достатъчно", каза Макрон в интервю за CNN.

Според френския президент европейските корпорации и дружества са твърде зависими от американската валута. "За мен това е въпрос на суверенитет. Затова искам да работим в много тясно сътрудничество с нашите финансови институции, на европейско равнище и с всички партньори, за да изградим капацитет да бъдем по-малко зависими от долара", заяви френският президент.

Той обаче категорично отхвърли противопоставянето между Европа и САЩ. "Това не означава да бъдем противници. Мисля, че за стабилността на глобалния ред, ще трябва силна валута като долара, но има нужда и от алтернативи. Еврото трябва да бъде една от тези алтернативи, което означава, че трябва да подобрим нашите финансови структури и финансирането на нашите играчи на ниво еврозона", обясни Макрон.

Макрон заяви, че китайската валута е де факто алтернатива на зелените пари, "не на световно равнище, а за определен регион".