Китай е сила в глобалната икономика, но азиатската страна не остава по-назад и в банковата сфера. Финансовите институции от страната продължават да растат и четирите най-големи според активите си са и най-големите в глобален мащаб, показва годишната класация за топ 100 на водещите банки в света за 2016 година на финансовата платформа S&P Global Market Intelligence.

В нея освен китайски и американски финансови институции осезаемо присъствие имат и тези от Европа. Някои от най-големите играчи в сферата на Стария континент имат участие и в България чрез дъщерни дружества или само чрез свои клонове.

Става въпрос за френските Societe Generale SA и BNP Paribas, холандската ING Group, италианската UniCredit SpA и белгийската KBC Group.

В класацията за миналата година според размера на активите си най-високо се класира BNP Paribas, която влиза в топ 10 на най-големите банки в света. Финансовата институция е на 8-мо място с портфейл от активи за 2,190 трилиона долара. У нас тя оперира чрез клон, като за първи път стъпва на българския пазар през 1994 година.

UniCredit се обединява със Societe Generale?

UniCredit се обединява със Societe Generale?

От двете банки отказват коментари на този етап

Следваща в класацията е другата френска банка - Societe Generale. За 2016 година тя се нарежда на 18-а позиция с активи за 1,453 трилиона долара. В България работи чрез Societe Generale Експресбанк, в което влизат още дъщерни и асоциирани дружества, като Sogelease България, Societe Generale Факторинг, животозастрахователната компания Sogelife България и компанията за оперативен лизинг АЛД Аутомотив.

На 29-о място в списъка е ING с портфейл от 891 милиарда долара, която на българския пазар работи чрез свой клон от 1994 година.

UniCredit набира €13 милиарда от фондовия пазар

UniCredit с екшън план за увеличаване на капитала

Италианският кредитор готви масови съкращения

Две позиции по-надолу е компанията майка на най-голямата банка у нас - "УниКредит Булбанк". Италианската UniCredit управлява активи за 863 милиарда долара. Дъщерното й дружество в нашата страна притежава портфейл на стойност от 18,6 милиарда лева, а собственият й капитал възлиза на 2,7 милиарда лева.

На 79-о място е белгийската KBC Group, която е собственик на две банки в България - "Сибанк" и "Обединена българска банка" (ОББ). В края на миналата година банковата група купи 99,9% от ОББ и 100% от лизинговата компания "Интерлийз" в сделка за над 1,2 милиарда лева. KBC Group управлява активи за 293 милиарда долара.

Собственикът на Сибанк купува ОББ и Интерлийз

ОББ бе продадена, за да се роди най-голямата банково-застрахователна група в България

Банковата група се очаква да има 11% пазарен дял

От класацията за 2016 година изпада друг сериозен играч на българския пазар - Raiffeisen Bank International. В предишното издание тя беше на последното място.

Снимка 289751

Източник: S&P Global Market Intelligence