Две от най-големите европейски банки - италианската UniCredit и френската Societe Generale може да се обединят, съобщава италианската информационна агенция ANSA.

По данни на агенцията, възможното сливане на италианската и френската банки "активно се обсъжда във финансовите кръгове". Освен това, отбелязва ANSA, в края на миналата седмица се появи информация за увеличаване на капитала на Unicredit с повече от 10 милиарда евро.

Но на този етап от двете банки отказват коментар по темата, посочва Reuters.

"Това са пазарни спекулации, които от банката няма намерение да коментираме", заяви прессекретарят на UniCredit.

UniCredit и Santander се отказаха от сливане за $5,83 милиарда

UniCredit и Santander се отказаха от сливане за $5,83 милиарда

А би се създала компания с активи $439 милиарда

Слухове за сливането на двете банки периодично се появяват, след като стана известно назначаването на бившия шеф на инвестиционното банкиране на Societe Generale Жан-Пиер Мюстие за генерален директор на UniCredit. От тогава той е под натиск да подобри капиталовите резерви на банката и да възстанови рентабилността ѝ.

Източници на Reuters отбелязват, че подобна сделка между двете големи европейски банки е малко вероятно във връзка със строгите ограничения на регулаторните органи.

След тези слухове акциите на UniCredit добавиха 5,8% в най-високата точка, която достигнаха днес, 14 ноември, но по обед време поевтиняват с 0,09%. От началото на годината акциите на италианския кредитор са загубили 53% от стойността си, пише Bloomberg.

За разлика от много свои конкуренти Societe Generale от своя страна успя да избегне дълбокото преструктуриране на отдела си за инвестиционно банкиране, а печалбата ѝ през третото тримесечие се повиши заради по-високи приходи от търговия с акции и облигации.