Горските пожари в Северна Калифорния са били най-скъпо струващото природно бедствие в света през 2018 година. Това съобщиха от германската презастрахователна компания Munich Re. 

По данни на Munich Re, ноемврийските пожари в този регион са предизвикали щети в размер на $16,5 милиарда. Материални загуби за около $12,5 милиарда са били покрити от застраховките.

Според пожарникарското управление на Калифорния, пожарът Camp (по името на пътя, покрай който възникна бедствието през ноември м.г.) в окръг Бат е бил най-разрушителния горски пожар за цялата история на щата. Бедствието отнесе живота на десетки хора и унищожи хиляди домове и други сгради и съоръжения.

През 2018 г., по данни на Munich Re, стихийните бедствия по целия свят са причинили икономически щети за $160 милиарда. Това е два пъти над два пъти по-малка сума от загубите от $350 млрд. през 2017 година, когато бяха отчетени редица разрушителни урагани. Средният показател през последните 30 годни е 140 млрд. долара. 

Застрахователните и презастрахователните компании са изплатили $80 млрд. във връзка с щети от стихийни бедствия. Това е по-малко от изплатените $140 млрд. година по-рано, но е почти двойно повече от средната сума през последните 30 години - $41 милиарда.