До 10 пъти могат да намалеят таксите за преводи в евро от и към България от следващата година от сегашните между 30 и 60 лева. Тази промяна може да влезе в сила, ако Европейският парламент (ЕП) одобри техният размер да не надхвърля този на левовите операции.

Такова предложение е подготвил българския евродепутат Ева Майдел, като то е било представено пред Комисията по парични и икономически въпроси на ЕП.

Към момента има значителна разлика при таксите между страните в Еврозоната и членките извън нея. При първите тези такси са на много ниско ниво, а в някои случаи са и нулеви.

В същото време по думите на Майдел данни на Deloitte сочат, че у нас за превод от 10 евро може да бъдат начислени между 30 и 60 лева такса. Това прави размера на таксите в страната един от най-високите в Европейския съюз.

Предложението включва още и идея за нови регулации при плащанията с карта и тегленето от банкомат в чужбина. Целта е с промените да бъде гарантирана повече информация за потребителите за това при какъв курс обменят парите, както и да им бъде дадена възможност за избор при превалутиране.

Също така таксите за теглене от банкомат извън страната трябва да се изравнят с размера им в държавата, от която е издадена дебитната или кредитната карта. Засега у нас повечето банки имат различни условия за тегленето от банкомати и плащане на ПОС терминал в страната и в чужбина.